Podijeli

Daytonski Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995.godine…

Prije 23 godine dogovoren Daytonski mirovni sporazum. 21. studenog 1995. , dogovorom tadašnjih predsjednika Hrvatske, Srbije i BiH, Franje Tuđmana, Slobodana Miloševića i Alije Izetbegovića službeno je završen rat u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. godine do tada.

Do sporazuma je došlo nakon što su čelnici triju zemalja pregovarali tri tjedna, pri čemu su SAD posredovale. Glavni američki pregovarač i arhitekt Daytonskog sporazuma bio je veleposlanik Richard Holbrooke, a tu je bio i general Wesley Clark. Nakon sporazuma u bazi zračnih snaga Wright-Patterson u američkom Daytonu, Bosna i Hercegovina je podijeljena na Federaciju BiH i Republiku Srpsku, dva entiteta, uz tri konstitutivna naroda. Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995.

M.M.


Podijeli

4 KOMENTARI

  1. Kako su nas prevarili i ostavili problem iza sebe koji se nikad rjesit nece mirnim putem ,etnicki ociscena tz r srpska a nama ni entitet nedaju ,pa se pitam jeli to medjunarodno pravo da se zlocini nagradjuju a oslobodioci ugnjetavaju na sve moguce nacine ,

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva × dva =