(VIDEO) Na današnji dan 1993. nastala Hrvatska Republika Herceg-Bosna: Što je istina o zajednici koju mnogi kriminaliziraju?

Mnogi povjesničari i pravnici ukazuju na nelogičnosti i netočnosti u haškim presudama Hrvatima iz BiH...

Podijeli

Na današnji dan 28.kolovoza 1993. proglašena je Hrvatska Republika Herceg-Bosna, točnije Hrvatska zajednica Herceg-Bosna utemeljena 18. studenog 1991. prerasla je u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, hrvatsku upravnu jedinicu u sastavu Bosne i Hercegovine…

Ova upravnu jedinicu proglasio je politički vrh Hrvata u BiH kao odgovor na velikosrpsku agresiju, a kasnije i na agresiju Bošnjaka prema Hrvatima. Od svoga nastanka Hrvatska zajednica, a kasnije Republika Herceg-Bosna sebe je doživljavala kao sastavni dio države Bosne i Hercegovine te je podupirala njezinu nezavisnost i cjelovitost.

Također, Hrvatska Republika Herceg-Bosna sudjelovala je u potpisivanju Washingtonskog sporazuma 1994. kojom je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda s ciljem federalizacije Bosne i Hercegovine.

Kriminaliziranje Herceg-Bosne

Kroz medije i javnost godinama se, usprkos stvarnim povijesnim činjenicama, kriminalizira uloga Hrvatske Zajednice, kasnije Republike, Herceg-Bosne te se političkom vodstvu Hrvata u BiH i Hrvatskoj pripisuje navodna težnja pripojenju Hrvatskoj.

Mnogi povjesničari i pravnici ukazuju na nelogičnosti i netočnosti u haškim presudama Hrvatima iz BiH.

Podsjetimo, u presudi protiv „hrvatske šestorke“ politički vrh HR Herceg-Bosne i politički vrh Hrvatske (predsjednika Tuđmana, ministra Šuška i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH Bobetka) proglašava se krivim za navodno planiranje i provođenje zločina nad bosanskohercegovačkim Muslimanima s ciljem stvaranja etnički čistog hrvatskog teritorija.

Podsjetimo, presudom od 29. studenog 2017. osuđeni su Valentin Ćorić (na 16 godina zatvora), Berislav Pušić (na 10 godina), Milivoj Petković (na 20 godina), Jadranko Prlić (na 25 godina), Bruno Stojić (na 20 godina) i Slobodan Praljak (na 20 godina) koji je u sudnici potom počinio protestno samoubojstvo popivši otrov, donosi narod.hr.

„Herceg-Bosna nastala je kao zajednica slabo povezanih općina s većinskim hrvatskim ili velikim postotokom hrvatskog stanovništva koja se s pravom osjetila ugrožena od Srbije te pasivnosti Muslimana“ rekao jevza Narod.hr povjesničar Davor Marijan dodajući: „Zahvaljujući toj zajednici Bosna i Hercegovina je u proljeće 1992. opstala“.

„Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je nastala u studenom 1991., kad se sustav vlasti u BiH raspao, u trenucima kada su dijelovi snaga JNA iz Srbije ušli na teritorij BiH s kojeg su kasnije napali Dubrovnik. U tim napadima sudjelovao je dio Teritorijalne obrane BiH, s tim da je najveća koncentracija istih bila u zapadnoj Slavoniji“.

„U napadu na Dubrovnik je“, podsjeća Marijan, „stradao kompleks sela Ravno u Hercegovini“, a usprkos tome, ubrzo dolazi do poznatog obraćanja Alije Izetbegovića u kojemu je poručio „Ovo nije naš rat“.

„Savjetujem svima da pronađu tu izjavu i pročitaju je“ rekao je dr. sc. Marijan ističući kako Alija Izetbegović u njoj, govoreći o ratu, ne spominje ni tko ni gdje ratuje. Dr. sc. Marijan je poručio:

„Govornik je sastavio tu izjavu na način da se nikome ne zamjeri“, a istovremeno „zemlja kojom on predsjeda ratuje protiv Hrvatske“.

Nastavljajući komentirati haške optužbe Marijan je rekao:
„Nema nikakvih dokaza da se Herceg-Bosna namjeravala pripojiti Hrvatskoj“.

T.H.


Podijeli