VIDEO Na današnji dan 1991. godine ‘Rode’ izvele pogibeljni napad na selo Karadžićevo. Tko je ovaj napad “Roda” prokazao srpskom agresoru?

Akcija je odmah krenula po zlu jer se u nju nisu uključile druge postrojbe. 'Rode' nisu mogle parirati bez odgovarajućeg protuoklopnog naoružanja i topničke potpore....Kao pripadnici Specijalne jedinice policije PU Varaždinske 'Roda', život su izgubili Željko Pongrac, Branko Kos, Mladen Kasun i Zvonimir Kardoš. Vlado Štampar vodi se kao nestali...

Podijeli

foto-facebook

Tijekom pokušaja proboja obruča oko opkoljenog Vukovara, 9. studenog 1991. godine, pripadnici Specijalne policijske postrojbe iz Varaždina izveli su pogibeljni napad na selo Karadžićevo…

Akcija je odmah krenula po zlu jer se u nju nisu uključile druge postrojbe koje je uz varaždinske Rode za ovaj zadatak zadužio Mile Dedaković, zapovjednik Operativne skupine Vukovar-Vinkovci-Županja. Uoči pokretanja napada izostala je čak i potpora minobacača.

Šok na ulasku u selo

No najveći šok slijedio nakon prodora specijalaca u selo. Naime, u dvodnevnom izviđanju Rode su ustanovile da Karadžićevo uz pobunjene Srbe brane manje snage 12. proleterske mehanizirane brigade JNA, koje nisu trebale biti zapreka dobro organiziranom napadu iz tri smjera. No, očito je da su Srbi dobili informacije o napadu, pa su obranu Karadžićeva ojačali tenkovima, topništvom i teškim strojnicama.

Akcija je odmah krenula po zlu jer se u nju nisu uključile druge postrojbe. ‘Rode’ nisu mogle parirati bez odgovarajućeg protuoklopnog naoružanja i topničke potpore. Izostala je i minobacačka potpora!

Počela je neravnopravna borba u kojoj Rode nisu mogle parirati bez odgovarajućeg protuoklopnog naoružanja i topničke potpore. U borbu su se uključili i pripadnici ZNG-a koji su policajcima pomogli u izvlačenju iz smrtonosne klopke. Zanimljivo, tog dana nad selom Karadžićevo je djelovalo i zrakoplovstvo JNA, a pritom je pogođen i zrakoplov Galeb koji se srušio u Bačkoj.

Tih su dana Varaždin i međimurska regija bili obavijeni tugom… Četvorica policajaca poginula su, Vlado Štampar još uvijek se vodi kao nestao, a 28 pripadnika Roda ranjeno je, dočim je jedan zarobljen.

Kao pripadnici Specijalne jedinice policije PU varaždinske ‘Roda’, život su izgubili Željko Pongrac, Branko Kos, Mladen Kasun i Zvonimir Kardoš. Vlado Štampar također je sudjelovao kao pripadnik specijalne policije, no njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno niti je sa sigurnošću utvrđena njegova sudbina. Ranjeno je 28 pripadnika ‘Roda’.

Ovdje ostaje otvoreno pitanja, tko je ovu akciju prokazao i dao informaciju  srpskom agresoru koji je nakon dojave da Rode i ostale hrvatske snage kreću u napad ojačao obranu i nanio velike gubitke našim snagama.

Uredio /M.M. Viribus unitis

Braniteljski portal

https://web.facebook.com/DragovoljciJarmina/photos/pcb.1008408339942619/1008407076609412


Podijeli