Podijeli

U Vukovaru i u Nemetinu obilježit će se 26. obljetnica od posljednje razmjene logoraša u Nemetinu… U Nemetinu u Slavoniji oslobođeno je 726 hrvatskih branitelja i civila koji su prošli neviđene torture, mučenja, ponižavanja, silovanja u srpskim logorima Stajićevo, Begejci, Niš… Mnogi od zatočenih nisu preživjeli muke i patnje i nikada se nisu vratili svojim domovima…

Nakon devet mjeseci zatočeništva u neljudskim uvjetima 14. kolovoza 1992. oslobođena je najveća skupina vukovarskih branitelja, zarobljenih u studenom ’91. nakon pada grada.

Spomen ploča u znak sjećanja na razmjenu

Prema podatcima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kroz srbijanske logore prošlo je 30 000 hrvatskih branitelja i civila, a njih 300 ubijeno je ili je podleglo svakodnevnim batinanjima i zlostavljanjima.VIDEO POGLEDAJTE-OVDJE

Tjedan dana prije razmjenu su u Budimpešti dogovorili hrvatski premijer Franjo Gregorić i jugoslavenski predsjednik Milan Panić. Razmjena je obavljena na takozvanoj ničijoj zemlji između Nemetina i Sarvaša, nedaleko od Osijeka.

Jugoslavenska agresorska strana pustila je ukupno 726 zarobljenika, od kojih je oslobađanje odbilo svega četvero ljudi. Hrvatska strana je na razmjenu dovela 406 zarobljenika, ali je njih 156 odbilo otići u Jugoslaviju.

NEMETIN – RAZMJENA ZATOČENIKA 14. kolovoz 1992…KAD SMO DOŠLI U ZAGREB NITKO NAS NIJE DOČEKAO!…(VIDEO)

Nakon povratka na slobodu vukovarski su branitelji srdačno dočekani na osječkom Trgu Ante Starčevića, zatim su svi odvezeni u Zagreb na liječnički pregled, a onda i svojim obiteljima.

Kalvarija vukovarskih branitelja počela je u studenome 1991. kada su nakon tri mjeseca nadljudskih borbi i napora, u potpunom okruženju, prestali pružati otpor višestruko jačoj jugovojsci. Mnogi branitelji krenuli su kroz minska polja u proboj. Oni koji su ostali nadali su se humanom tretmanu i potpori promatrača Europske zajednice, koji su nadgledali evakuaciju grada.

Nažalost, 18. studenoga nije bio kraj. Bio je to dan kada je za većinu hrvatskih branitelja i civila tek počelo pravo mučenje. Jugovojska i njezini četnički pomagači počinili su mnoge zločine. Velik broj branitelja i ranjenika iz vukovarske bolnice odveden je u nepoznatom smjeru i mučki ubijen.

VIDEO POGLEDAJTE-OVDJE
Tek će se godinama poslije, nakon mirne reintegracije i iskapanja na Novom vukovarskom groblju, Ovčari i ostalim masovnim grobnicama po Hrvatskoj saznati njihova tragična sudbina.Bili su likvidirani od srpskog i jugokomunističkog JNA agresora na Hrvatsku.

Većina muškaraca otpremljena je u Srbiju u koncetracijske logore, gdje su sljedećih devet mjeseci proveli u srpskim logorima. Zbog užasavajućih batina i stravičnog maltretiranja u srpskim logorima mnogi nisu dočekali razmjenu i oslobođenje.

U spomen na taj dan Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza kao Dana sjećanja na zatočene i nestale. VIDEO POGLEDAJTE-OVDJE

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − četiri =