Podijeli

Jedan od najljepših spomenika vezanih uz Domovinski rat nalazi se u središtu Knina – Spomenik hrvatske pobjede Oluja95, autora kipara Petra Dolića (arhitektonsko rješenje dao je arhitekt Tonko Zaninović)…

Spomenik je svečano otkriven 4. kolovoza 2011.

Otkrilo ga je šesnaestoro djece poginulih hrvatskih branitelja koji su na spomenik položili 16 bijelih ruža. Kad se spomenik otkrivao, a bio je pokriven sa velikim plavim platnom, svi na tgu su imali što vidjeti. Ispod platna i spomenika su im se ukazali mladi momci i djevojke obučeni u sve narodne nošnje Republike Hrvatske.

VIDEO-SNIMAK-BRANITELJSKI PORTAL

Otkrivanje Spomenika pobjede Oluja ’95 – Knin, 04. kolovoz 2011

A do otkrivanja ovog monumentalnog spomenika nije se došlo lako. Inicijativa je potekla od braniteljskih udruga ovoga grada, među kojima su se najviše isticali Udruga UHBL-PTSP-Tvrđava Knin i Braniteljski portal, koje je predvodio hrvatski dragovoljac Domovinskog rata Mladen Milošević, koji se prisjeća:

– Prvi sam dao ideju da spomenik bude na trgu, iako su neki željeli da ga se postavi negdje iza zgrade suda, gdje ne bi došao do izražaja Punih šest godina sam inzistirao na svojoj ideji. Jednom sam nazvao gospođu Jadranku Kosor i rekao joj da je sramota da imaju novaca za spomenik u Srbu, gdje se odvijao lažni ustanak, a nemaju za ovaj u Kninu. I onda se dogodilo „čudo“. Prigodom jedne obljetnice VRO Oluja 95 nenadano su me pozvali na svečanu pozornicu, gdje je sjedio gotovo cijeli državni vrh, i tada mi je predsjednica Vlade Kosor javno, pred svima, uručila odluku Vlade RH o odobrenju 2,5 milijuna kuna za izgradnju spomenika. Nakon toga sam dan kasnije ovaj dokument predao tadašnjoj gradonačelnici Josipi Rimac i zatražio početak realizacije spomenika. Ona je počela „vrludati“ kako nije Grad „vlasnik“ trga, da to spada u Hrvatske željeznice, (!?) da je za to nadležan ministar Kalmeta i tome slično. Da se smučiš. A prije toga je ministrica Marina pomenik hrvatske pobjede olija 95 kninDropulić na trg postavila nekakve  ploče koje su tada koštale vrtoglavih dva milijuna njemačkih maraka. No, ipak je vrlo brzo raspisan natječaj, ali ono što su tada izabrali nije imalo veze „s pameti“. Bila je to više nekakva „skakaonica“ nego spomenik. Tada su raspisali drugi natječaj, osnovali novo povjerenstvo, u kojem  sam i ja sudjelovao. U njemu su bili predstavnici Vlade, Sabora i ureda predsjednika kojeg je tad po dužnosti predstavljao i Predrag Matić koji nikada nije došao ni na jedan sastanak, što će reći da on zasigurno takav spomenik nije ni želio – rekao je Milošević te dodao:

– Kad su izabrali one koji će raditi na spomeniku, uzeo sam papir i kazao: evo, ovako bi trebao izgledati- nacrtao sam spomenik. Većina mojih zamisli je prihvaćena, kao i sam naziv spomenika, ali nakon toga doživljavao sam razne neugodnosti, pa čak i prijetnje. Međutim, sve je to sada iza mene, spomenik je tu, i radujem se kad vidim mnoštvo ljudi oko njega.

A ovaj će spomenik biti u centru pažnje i ovog 5. kolovoza, na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

– Također treba napomenuti, svima kojih se to tiče, po ne znam koji puta, da ovaj spomenik ima puni naziv „Spomenik hrvatske pobjede Oluja95“ i da ga nitko ne bi trebao izbjegavati, kao što to pojedinci i mnogi mediji čine. Podignut je u čast i slavu svim poginulim, nestalim i umrlim, ali i živim hrvatskim braniteljima, i kao takav uzdignut je na najvišu nacionalnu razinu i  kao takav ostaje za generacije koje dolaze-kazao je Mladen Milošević, inicijator izgradnje ovog velikog i jedinstvenog spomenika.

No, mi bi na to još  dodali, da svaki grad koji još nema da bi trebao  imati nešto slično, da se ne zaborave oni koji su bili prvi kad je trebalo i koji su dali svoje živote za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Mladen Pavković, 

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvanaest + 15 =