VIDEO Milanović odlikovao kanadskog Hrvata Antona Kikaša koji je ’91. Hrvatskoj dovezao oružje…Zarobili su ga Srbi…

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je Antona Kikaša Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu....

Podijeli

Anton Kikaš, kanadski poduzetnik hrvatskog porijekla u kolovozu 1991. pokušao je Republici Hrvatskoj zrakoplovom dopremiti oružje potrebno za obranu od srpske agresije. Radilo se o 19 tona oružja. Zrakoplov s oružjem prisilno je morao sletjeti u Zagreb gdje je Kikaš zarobljen i odveden u vojni zatvor u Beograd u kojemu je proveo tri mjeseca. Nakon tri mjeseca provedena u zatvoru, razmijenjen je za jednog generala tadašnje JNA i pušten na slobodu…

Velika drama oko aviona punog oružja, koji je poslala hrvatska dijaspora, toliko potrebnog Hrvatskoj i njezinim gotovo golorukim braniteljima, palo je u ruke jugofašističke JNA.

Milanović: Ovo je zakašnjela gesta

– Ono što ste učinili za Hrvatsku zna svatko, ono što ne zna je zašto vam se Hrvatska minimalnom gestom nije odužila zadnjih 30 godina. Ne vjerujem da je bilo zle namjere, bilo kakvih niskih motiva, naprosto tako je bilo. Dobivate odlikovanje koje ste trebali dobiti davno. Meni je iznimna čast da se ovakve stvari zabilježe i ne zaborave. Vi ste u najtežim trenucima za Hrvatsku skupili novac, krenuli na jedan odvažan avanturistički put koji u prvi mah nije završio dobro za vas, skoro i fatalno, ali na kraju Hrvatska je pokazala već tada, da se brine za svoje ljude. A ovo je, 30 godina kasnije, jedna mala zakašnjela gesta, rekao je predsjednik Zoran Milanović uoči uručenja odlikovanja, prenosi HRT.

Anton Kikaš zahvalio je i rekao da je ovaj dan za njega iznimno značajan i radostan iz više razloga.

– Danas je 30. obljetnica izlaska iz zatočeništva, na dan sv. Katarine kada sam ugledao svjetlo na kraju tunela, mračnog tunela koji se zvao beogradski vojni zatvor. Posljednjih 30 godina na današnji dan slavim svoj drugi rođendan, rekao je. Na današnji dan sam ja slavio svoj rođendan…

Zahvalio je i Matici hrvatskoj koja je predložila da mu se dodijeli odlikovanje.

Uz odlikovanog Antona Kikaša na svečanosti dodjele odlikovanja bio je njegov sin Robert Kikaš, sestra Olga Prusac, nećakinje Antoanela Miloš i Nevena Letica, nećak Ninoslav Kikaš, msgr Juraj Jezerinac, biskup u miru, i prijateljica Jagoda Schon.

Uz predsjednika Milanovića bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Zagreb, 25.11.2021.- Predsjednik Republike Zoran Milanoviæ odlikovao je u èetvrtak Antona Kikaša Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedoèenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu.
foto -Ured predsjednika Republike Hrvatske

M.M.


Podijeli

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan + 17 =