Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres otvorio je u Marakešu konferenciju koja je okupila predstavnike više od 150 država voljnih potvrditi Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama, tzv. Marakeški sporazum…

Sporazum su podržale 164 zemlje, među kojima i Hrvatska, od ukupno 193 članice.

Ovo je globalni problem koji su Ujedinjeni narodi odlučili početi rješavati. Kako će ići ta dinamika to je neizvjesno, neizvjesno je i koliko će trajati. Međutim činjenica je da se na globalni izazov rješenje može tražiti samo globalno”, kazao je ministar unutarnjih poslOva Davor Božinović hrvatskim novinarima uoči sastanka.

Protivnici strahuju od zadiranja u suverenitet, a zagovornici pozivaju na “zaštitu ljudskih prava”

Globalnom kompaktu usprotivio se niz država, među kojima neke iz srednje i istočne Europe. Protivnici Globalnog kompakta o migracijama kao najveće zamjerke navode zadiranje u suverenitet država, izjednačavanje legalnih i ilegalnih migracija te strahuju od nekontroliranog priljeva migranata, dok zagovornici pozivaju na “potrebu zajedničkog upravljanja migracijama i bolju zaštitu ljudskih prava”.

Plenković služi Bruxsellesu, a ne hrvatskim interesima

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković tvrdi da je Globalni kompakt “rezultat želje međunarodne zajednice da pronađe globalno rješenje prije svega za zakonite migracije”.

Ustvrdio je da je sporazum iz Marakeša globalni odgovor na pitanje migracija, da je riječ o neobvezujućem tekstu te da ga je potrebno potpuno demistificirati u hrvatskoj javnosti. Rekao je da je proces izrade toga dokumenta započeo donošenjem deklaracije UN-a 2016., prije nego što je on preuzeo vladu.

“Mislim da trebamo demistificirati ovu raspravu koja je krenula u hrvatskoj javnosti. To je pravno neobvezujući tekst, nije međunarodni ugovor, riječ je o katalogu mjera i ne vidim razloga zašto bi on trebao izazivati toliko prijepora i donekle generiranu histeriju od uvijek istih stranka i aktera. To je već ‘deja vu’, a što se tiče naše interne priče, mi ćemo lijepo objasniti svima, imati raspravu i vidjeti tko će ići u Marakeš. U krajnoj liniji poziv je išao izravno predsjednici, nije ni išao meni”, smatra Plenković, donosi narod.hr.

Zanimljivo je da Plenković sluša i zastupa interese iz Bruxsellesa, a ne hrvatske interese. I Europska komisija je, slično kao i Plenković, ustvrdila da one zemlje koje ne prihvaćaju Globalni kompakt o migracijama ne znaju njegov sadržaj jer to ne bi učinile da su ga pročitale.

Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas je odgovarajući na upit novinara da komentira rastući broj zemalja članica koje ne prihvaćaju Globalni kompakt, tzv. Marakešku deklaraciju, citirao je predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera koji je u Berlinu izjavio da “one zemlje koje su napustile kompakt ne bi to učinile da su ga pročitale”.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

6 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × pet =