(VIDEO) Luka Mlinarić: ‘Ministar Kuščević sudjeluje u protureferendumskoj kampanji i narušava demokraciju u Hrvatskoj’

Podijeli

Luka Mlinarić iz inicijative Narod odlučuje u četvrtak je gostovao u programu uživo N1 televizije…

Najprije je govorio u upozorenju koju je inicijativa uputila Europskom parlamentu vezano uz nastojanje hrvatskih vlasti da opstruiraju volju birača koji su svojim potpisima zatražili raspisivanje referenduma o izbornom sustavu.

“Mi smo obavijestili europarlamentarce, svih 750 o narušavanju demokratskih prava građana ovdje u Hrvatskoj, od strane vlasti i o problemima s kojima se suočavamo od strane Vlade po pitanju referendumske inicijative Narod odlučuje. Posebno smo istaknuli problematičnim što nam nije omogućeno promatranje provjere potpisa.” – kazao je Mlinarić i dodao:

“Oko provjere potpisa postoje brojna sumnjiva pitanja zbog kojih građani s pravom nemaju povjerenja i opravdano izražavaju sumnju u nastojanja Vlade.”

Podsjetio je na izjave ministra Kuščevića kojima širi lošu sliku o inicijativi još od vremena kada su se prikupljali potpisa.

Očekivanja od eurozastupnika da stanu u obranu demokracije

“Nakon ovog dopisa eurozastupnicima očekujemo, prvenstveno od hrvatskih eurozastupnika, da će stati u obranu demokracije i demokratskih prava hrvatskih građana, koje zastupaju na europskoj razni.” – poručio je Mlinarić i dodao:

“Neki dan smo imali primjer u Europskom parlamentu gdje su se europarlamentarci osvrtali na određene insinuacije o narušavanju demokracije u Mađarskoj. Mislim da bi se onda trebali očitovati i o ovom očiglednom kršenju demokratskih prava hrvatskih građana, što smo im, “crno na bijelo” poslali u dopisu.

“Nebrojena pitanja na koja nismo dobili odgovore”- kada će referendum?

Na pitanje voditeljice koji koraci slijede dalje i hoće li referendum biti raspisan, Mlinarić je kazao:

“To je ono što zanima i nas. I to je i jedan od razloga zašto smo tražili promatrače. Od trenutka kada smo, 13. lipnja, predali potpise Hrvatskom saboru, prošla su tri mjeseca, dva mjeseca otkad je Vlada zadužila Ministarstvo uprave da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa. Mi sada postavljamo pitanja: što je Ministarstvo ta dva mjeseca radilo? Kakav se teren pripremao? Gdje su te kutije s potpisnim knjigama bile? Nemamo odgovore koji su kriteriji na temelju kojih je tvrtka Apis dobila zaduženje da provjerava potpise, je li bio proveden javni natječaj, zašto taj natječaj nije objavljen?… Sve su to pitanja koja opravdano dovode u sumnju djelovanje Ministarstva i cijeli ovaj proces prebrojavanja. Spomenut je rok od 45 dana, međutim, mi ne znamo kada je počelo, i je li uopće počelo prebrojavanje i kada će taj rok od 45 dana biti gotov.”

“Nakon što se utvrdi dovoljan broj potpisa- ponovno je na potezu Hrvatski sabor koji može i ne mora, uputiti pitanja na ocjenu Ustavnom sudu i nakon što Ustavni sud donese eventualni pravorijek, Sabor raspisuje referendum.” – dodao je Mlinarić.

Voditeljica je primijetila i kako ne može bilo tko tek tako dati svoj potpis za referendum, jer se uzimaju i osobni podaci, koje inicijativa, također, prema zakonu o osobnim podacima, ne smije koristiti ni u koje druge svrhe,donosi narod.hr.

“Tako je – birač na potpisnom mjestu mora upisati svoje ime i prezime, OIB i staviti vlastoručni potpis.”

Obeshrabrenje? 

“Radili ste jedan veliki posao, sudjelovalo je toliko ljudi u njemu, potpisi su predani- no, odgovora nema, i sami ste rekli- ne znate gdje su kutije, što se događa… Je li vas sve to, prije svega osobno, kao građanina Republike Hrvatske, obeshrabrilo?” – upitala je voditeljica Luku Mlinarića.

“Dapače, još me dodatno ohrabrilo. Mene osobno, a vjerujem i sve one građane koji su dali svoj potpis. A i sve one koji nisu, a vide što se događa i kako je demokracija u Hrvatskoj na niskoj razini. Mi građani, koristeći sve one metode izravne demokracije, koje nam po Ustavu stoje na raspolaganju, možemo i moramo doprinijeti kako bi ta demokracija zaista zaživjela u punom smislu.” – odgovorio je Mlinarić i poručio:

“Nastavljamo se baviti ovom inicijativom. Vjerujemo da će se uspješno privesti kraju. To nam je i cilj: vjerujemo da će se promijeniti izborni sustav u Hrvatskoj, da će on biti pravedniji i demokratičniji.”

Za kraj je voditeljica upitala Mlinarića, naglasivši kako je inicijativa otvorila jedan od bitnih neriješenih problema u hrvatskom društvu, je li ikada, s obzirom na mnoštvo problema, razmišljao o napuštanju Hrvatske.

“Napuštanje Hrvatske je problem koji se već godinama provlači u Hrvatskoj. S jedne strane, to je logična je posljedica našeg ulaska u Europsku uniju. S druge stane, tu su i problemi koje ste spomenuli, problem birokracije, koji ne dopuštaju mladim ljudima da iskoriste sve svoje potencijale. Što se mene osobno tiče, nikada nisam planirao, nikada ne bih napustio Hrvatsku. Sve što mogu ću učiniti da život meni, mojim bližnjima i zajednici u kojoj živim bude bolji.” – odgovorio je Luka Mlinarić.

Izvor-narod.hr


Podijeli

Comments are closed.