VIDEO – LOVAC NA TENKOVE- ANDRIJA ANDABAKA-Jedinstvena snimka izravnog pogotka srbijanskog tenka Nuštru…

Kad je počeo Domovinski rat, prijavio se kao dragovoljac i već je 28. rujna 1991. uništio prvo oklopno vozilo...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Danas se sjećamo jednog od brojnih hrvatskih junaka iz obrambenog Domovinskog rata koji je uništio čak 32 srbijanska tenka – Andrije Andabaka…

Dana 7. srpnja 1992. u Bosanskoj Posavini poginuo je Andrija Andabaka (1956. – 1992.), heroj Domovinskoga rata. Zvali su ga „lovac na tenkove“ jer je tijekom 8 mjeseci uništio 30 neprijateljskih tenkova (14. M-84 i 16. T-55), te 1 BVP i 1 transporter. Bio je pripadnik 109. vinkovačke brigade. Radio je kao instruktor na vojnom učilištu u Zagrebu. Pokopan je u Nuštru gdje je i živio prije rata.

Mural u Nuštru

Na današnji dan 7. srpnja 1992. u Bosanskoj Posavini poginuo je jedan od junaka Domovinskog rata Andrija Andabak. Taj heroj Domovinskog rata proslavio se svojim uspjesima u uništavanju neprijateljskih tenkova.

Andrija Andabak je rođen u Splitu 1956., ali je odrastao i živio u Nuštru kojeg je i branio u Domovinskom ratu. Rukovati protuoklopnim naoružanjem naučio je kao ročnik JNA u Makedoniji, gdje je radio s raketama 9M14 Maljutka.

Kad je počeo Domovinski rat, prijavio se kao dragovoljac i već je 28. rujna 1991. uništio prvo oklopno vozilo.

Nakon 15 uništenih oklopnih ciljeva postao je slavan među hrvatskim vojnicima, te je pozvan čak i u Banske dvore kod predsjednika Franje Tuđmana gdje su ga ugostili i generali Anton Tus i Janko Bobetko. Nastavio je s uspjesima u uništavanju tenkova, tako da je 10. travnja 1992. godine uništio već svoj 31. tenk tipa M-55.

Spomen ploča u Nuštru

Poginuo je na današnji dan u Bosanskoj Posavini, prethodno uništivši i 32. tenka tipa T-84, koji su bili najbolji i najsuvremeniji tenkovi komunističke i jugofašističke , agresorske JNA.

Pogodak tenka pogledajte na 4,30 minuti videa

 

Posmrtno je odlikovan činom pukovnika, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Spomenicom Domovinskoga rata. U čast iznimnog junaka Andrije Andabaka i svih poginulih nuštarskih branitelja svake godine održava se memorijalni turnir koji nosi njegovo ime. 

M.M.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četrnaest + dvadeset =