VIDEO Lopove otkrile fotografije i prsten s Facebooka. Evo kako su izveli veliku pljačku

Talijanska policija otkrila kako su ušli u trag skupini Pink Panther predvođenoj Vinkom Tomićem koja je ukrala nakit iz Duždeve palače...

foto-facebook-Zvonko Grgić.jpeg
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Da ponekad možda i nije dobro na društvenim mrežama objavljivati fotografije iz privatnog života, pogotovo ako se baviš kriminalom, na svojoj je koži osjetio Vinko Tomić (60), državljanin Hrvatske i BiH, koji je uhićen u Zagrebu na zahtjev Italije. Tomića se sumnjiči da je kao pripadnik Pink Panthera, slavno-zloglasne skupine lopova specijalizirane za krađu dragulja, koncem prošle godine organizirao upad u Duždevu palaču u Veneciji te krađu nakita vrijednog oko tri milijuna dolara, donosi večernji.hr.

 

Kobni prsten

 

Otkriven je, priopćila je talijanska policija, upravo zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Facebooku, a koje su talijanski policajci usporedili sa snimkama nadzornih kamera. Za Tomića, koji se na radaru talijanske policije nalazio duže vrijeme jer je tajno praćen i prisluškivan, kobno je bilo što nije vodio računa o detaljima.

Naime, na njegovim privatnim fotografijama objavljenim na Facebooku na ruci je imao prsten koji je bio identičan prstenu kojeg je na ruci imao kradljivac iz Duždeve palače. Taj su detalj na konferenciji za novinare u Rimu iznijeli šef venecijanskog tužiteljstva Bruno Cherchi, šef venecijanske kvesture Danilo Gagliardi, šef policijske pokretne ekipe (Squadra Mobile) Stefano Signoretti i Alessandro Giuliano, direktor centralne operativne službe (SCO). Osim što su pojasnili kako su razotkrili Tomića, naveli su i da je istraga u Italiji otkrila i da je Tomiću i njegovim kompanjonima, Zvonku Grgiću (43) i Želimiru Grbavecu (48), koji su uhićeni u Zagrebu te Vladimiru Durkinu, Draganu Mladenoviću i Goranu Peroviću, pomogla žena iz Venecije. Riječ je o zaposlenici Duždeve palače u kojoj je bila postavljena izložba “Blaga mogula i maharadža”. Radilo se o izložbi nakita i drugih vrijednih predmeta indijskih artefakata iz privatne kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija. Zaposlenica palače Tomiću i ostalima je pomogla tako, što jenakratko isključila alarm. A oni su za to vrijeme izveli očito dobro isplaniranu pljačku, u kojoj je Tomićev posao bio da nasilno otvori vitrinu, dok su ga Durkin i Grgić fizički skrivali od pogleda, a Mladenović i Perović pazili da netko ne naiđe. Svog plijena domogli su se iz trećeg pokušaja, jer ih je jednom u naumu omeo zaštitar, a u drugom posjetitelji. Konkretnije, dragulje su prvi put pokušali ukrasti 30. prosinca 2017., kada su došli na izložbu tako što su kupili ulaznice. Taj ih je put omeo zaštitar. Koji dan kasnije, 2. siječnja 2018. nisu mogli otvoriti staklena vrata izloška zbog posjetitelja.

Pomogla im zaposlenica

Uspješnu pljačku izveli su 3. siječnja 2018. jer im je pomogla zaposlenica koja je isključila alarm. Tomić je iz vitrine uspio ukrasti par naušnica od platine i dijamanata vrijedne milijun dolara. Uspio je ukrasti i pribadaču od platine vrijednu dva milijuna dolara. Dok je on krao nakit, Perović i Mladenović čuvali su stražu, a potom su se odvezli Grbavčevim Passatom zagrebačkih oznaka. Trojci koja je uhićena u Zagrebu, određen je istražni zatvor radi izručenja Italiji, jer će se postupak protiv njih voditi u Veneciji. Od preostale trojice osumnjičenika, jedan je uhićen u Istri, a jedan na granici sa Srbijom. Tomić je tražen zbog više sličnih pljački, a osim Talijana traže ga i Švicarci jer se sumnja da je u ožujku 2011. s izložbe Baselworld 2011. ukrao dijamante vrijedne oko osam milijuna švicarskih franaka. I ta je pljačka izvedena na sličan način kao i ona u Duždevoj palači.

D.K.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × jedan =