Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je 19. i 20. studenog 2018., u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU te na Upravljačkom odboru Europske obrambene agencije.

Na marginama Vijeća ministri obrane Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke potpisali su Notu o pristupanju Ministarstva obrane Republike Hrvatske Borbenoj skupini EU, koja će pod vodstvom Republike Poljske biti u stanju pripravnosti u drugoj polovici 2019.
U tom kontekstu, ministar Krstičević zahvalio je na pozivu Republici Hrvatskoj o pristupanju Borbenoj skupini EU u kojoj će Hrvatska participirati s desetak stožernih časnika s ciljem jačanja znanja, interoperabilnosti i zajedničkog jačanja vojski istaknuvši: “Ovo je izvrsna prilika za Hrvatsku i Oružane snage. Uvjeren sam da će Hrvatska svojim resursima doprinijeti ostvarenju i ciljevima Grupe pogotovo na području srednje Europe”.

Na zajedničkom sastanku, ministri vanjskih poslova i ministri obrane raspravljali su o napretku sigurnosno-obrambenih inicijativa u okviru provedbe Globalne strategije EU u području sigurnosti i obrane, s naglaskom na stalnu strukturiranu suradnju (PESCO), te su donijeli odluku o pokretanju novih 17 PESCO projekata.

Također, usvojili su Zaključke o sigurnosti i obrani sa smjernicama za daljnji rad po pitanju provedbe obrambenih inicijativa EU, posebno kad je riječ o stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO), Europskom fondu za obranu, sposobnostima za vojno planiranje i provođenje misija te vojnoj pokretljivosti.

Ministri obrane su tijekom sastanka razmijenili mišljenja o napretku provedbe aktivnosti usmjerenih na jačanje EU-NATO suradnje, s naglaskom na vojnu pokretljivost i suočavanje s hibridnim prijetnjama. Također, razmijenili su mišljenja o statusu operacija i misija EU naglasivši važnost daljnjeg rada na unaprjeđenju mehanizama u njihovoj potpori.


Govoreći o provedbi obrambenih inicijativa EU, ministar Krstičević je istaknuo kako je u protekle dvije godine ostvaren značajan napredak te kako je sada ključno fokusirati se na rezultate. “Najvažnija je vojna pokretljivost i Europski fond za obranu, a što se tiče Hrvatske, ona je aktivna u pet PESCO projekata”, rekao je ministar Krstičević osvrnuvši se na pokretanje novih PESCO projekata, pri čemu je kao dobar primjer regionalne suradnje istaknuo projekt “CBRN Surveillance as a Service”, koji su zajedno predložile Hrvatska, Austrija, Mađarska i Slovenija.

“Riječ je o projektu usmjerenom na suočavanje s nuklearnim, kemijskim i biološkim prijetnjama, s ciljem razvoja besposadne senzorske mreže koja se sastoji od besposadnih letjelica i besposadnih kopnenih vozila pomoću kojih će se prikupljati podaci i stvarati situacijska slika”, poručio je ministar istaknuvši kako je ovaj projekt, osim za Europsku uniju, izvrsna prilika i za hrvatsku obrambenu suradnju.

Ministar Krstičević je naglasio važnost daljnjeg rada na jačanju partnerstva dviju organizacija EU i NATO-a, uključujući suradnju na području jugoistočne Europe, gdje EU i NATO imaju potrebne mehanizme za pružanje potpore partnerima na njihovom putu u euroatlantske integracije. Kad je riječ o operacijama i misijama EU-a, ministar je istaknuo njihovu važnost u osiguranju stabilnosti i mira u neposrednom okruženju Europe.

Ministar Krstičević je na marginama sastanka razgovarao s ministrom obrane Republike Poljske Mariuszom Błaszczakom tijekom kojega je dogovoren posjet poljskog ministra Hrvatskoj.

U izjavi za medije ministar Krstičević osvrnuo se na projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona istaknuvši kako je Hrvatska nakon 15 godina donijela Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona od Države Izrael uz potporu i razumijevanje Sjedinjenih Američkih Država. “Što se tiče Hrvatske, finalizirali smo ugovor, na tome smo radili preko pet-šest mjeseci, ono što se sada čeka je odobrenje Vlade SAD-a Vladi Države Izrael za isporuku aviona i to je isključivo obveza Države Izrael. Inzistiramo da sve bude transparentno i zakonito”, naglasio je ministar, izvijestio je MORH..

G.S.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

šesnaest + 17 =