VIDEO Kriza u Britaniji na vrhuncu, Johsnon ostao bez većine u parlamentu! Uslijed rasprave njegov zastupnik sjeo u redove oporbe

Politička kriza u Britaniji je na vrhuncu. Premijer Boris Johnson ostao je bez većine u parlametnu nakon još jednog prebjega...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Konzervativac Philip Lee prebjegao je tako u redove oporbenih Liberalnih demokrata uoči obračuna u parlamentu između konzervativne vlade Borisa Johnsona i pobunjenih konzervativaca. Sjeo među redove oporbe dok se Johnson obraćao parlamentu, javlja BBC

Konzervativna vlada agresivno nastavlja sa štetnim Brexitom na neprincipijelan način“, napisao je Phillip Lee u pismu ostavke Johnsonu objavljenom na Twitteru.

Lee optužuje Johnsonovu vladu da “koristi političku manipulaciju, zlostavljanje i laži”.

Čelnica liberalnih demokrata Jo Swinson tvitala je da se Lee priključio njezinoj stranci, koja se protivi brexitu “u najključnijem trenutku”.

Zastupnici u Britanskom parlamentu zatražili su izvanrednu raspravu kako bi spriječili premijera Johnsona da zemlju izvede iz Europske unije bez dogovora. Oporba i pobunjenici u redovima konzervativaca traže da se Brexit odgodi do kraja siječnja ako parlament do 19, kolovoza ne potvrdi novi dogovor s Europskom unijom ili prihvati izlazak bez dogovora.

Premijer je jučer zaprijetio raspisivanjem izbora sredinom listopada u slučaju poraza u parlamentu, javlja dnevnik.hr. 

„Želim da svi znaju kako nema uvjeta pod kojima ću tražiti odgodu od Bruxellesa. Odlazimo 31. listopada. Nema ako i ali. Nećemo prihvatiti nikakav pokušaj da odustanemo od obećanja ili odbacimo taj referendum“, kaže Johnson.

Tvrdi da protivnici u parlamentu samo potkopavaju pregovarački položaj njegove vlade. Uvjeren je da će postići dogovor s Europskom unijom, ali Bruxelles ne dijeli taj stav.

„Ne mogu izvijestiti da smo vidjeli da su izneseni ikakvi konkretni prijedlozi”, kaže Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije.

Izjavila je da postoji izrazita mogućnost Brexita 31. listopada te da će Komisija sutra objaviti posljednji poziv svima da budu spremni za slučaj bez dogovora.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × četiri =