Podijeli

Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač izjavio je u srijedu da je aktualni predsjednik stranke Andrej Plenković, u vrijeme dok je radio u Ministarstvu vanjskih poslova, bio aktivan kritičar politike tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana te da bi bilo bolje da se nije ni kandidirao za predsjednika HDZ-a…

“Ovo stalno pozivanje na predsjednika Tuđmana podsjeća me na čovjeka koji je u kasnijim životnim godinama otkrio vjeru i onda se sada cijelo vrijeme na nju poziva. Mislim da je to malo pretjerano, to nije dobro”, izjavio je Kovač novinarima u Saboru.

Možda je u pitanju i grižnja savjesti. Imao sam privilegiju raditi u uredu predsjednika Tuđmana, tamo sam započeo svoj radni vijek, a gospodin Plenković u to je vrijeme bio zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova i aktivan kritičar politike Franje Tuđmana, ustvrdio je.

Začuđen je, kaže, Plenkovićevim rječnikom kada govori o oponentima. Moralo bi se spustiti loptu na zemlju, mi smo kolege u HDZ-u, poručio je.

“Bilo bi bolje da se Plenković uopće nije kandidirao, s obzirom na stanje u kojem se zadnjih godinu dana nalazi HDZ. On je odlučio ponovno biti kandidat, što ja poštujem, ali nije u redu predbacivati oponentima da nisu konstruktivni”, kaže Kovač.

Što se tiče Plenkovićevih prozivki da se izjasni ima li problema surađivati s predstavnicima nacionanih manjina, Kovač je ustvrdio da bi kao predsjednik Vlade surađivao sa svim manjinama dodavši da imamo i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Neće više biti “ja sam odlučio”…

Kritizirao je Plenkovića i zato što govori “ja sam odlučio”, “ja sam odluku donio”, “osobno sam donio odluku”…

“Rekao je da je on odlučio raskinuti koaliciju s Mostom i otpustiti njihove ministre. To u Vladi nitko nije znao, a nije ni HDZ. On je tek naknadno išao legitimirati tu odluku. Takvo postupanje nakon unutarstranačkih izbora neće više biti moguće, promijenit ćemo način funkcioniranja. Mi ćemo poštivati stranačka tijela i odluke donositi temeljem Statuta HDZ-a“, poručio je.

Nakon što je 2017. godinu odluku donio na svoju ruku i tako prekršio Statut, Plenković je trebao pokazati hrabrost i ići do kraja – na prijevremene parlamentarne izbore zajedno s drugim krugom lokalnih izbora, kazao je Kovač uvjeren da bi u tom slučaju HDZ glatko pobijedio na izborima.

Što se koalicije s Milanom Bandićem tiče, ponovio je da bi kao predsjednik HDZ-a dao preporuku da se GUP ne podrži, ali odluka je, naravno, na Gradskom odboru HDZ-a.

“Drago mi je da su kolege u Gradskom odboru upravo tako postupile, da su se oslobodili i donijeli odluku razumnu za zagrebački HDZ, koji iduće godine mora na lokalnim izborima imati šansu konačno iznjedriti gradonačelnika”, kaže Kovač.H

G.S.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × dva =