VIDEO Koronavirus: U posljednja 24 sata u Hrvatskoj 11 343 pozitivna na PCR testu, preminule 43 osobe

Podijeli

U posljednja 24 sata zabilježeno je 11.343 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 59.193. Među njima su 1.792 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 195 pacijenata. Preminule su 43 osobe, priopćio je Nacionalni stožer Civilne zaštite…

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 848.150 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 13.300 preminulo, ukupno se oporavilo 775.657 osoba od toga 8.315 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 37.290 osoba. Do danas je ukupno testirana 4.053.231 osoba, od toga 22.049 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 19.1.2022. utrošene su 5.006.483 doze cjepiva, a cijepljeno je 56,30% ukupnog stanovništva, odnosno 67,02% odraslog stanovništva. Na dan 19.1.2022. utrošeno je 16.456 doza cjepiva, a od toga su 1.554 osobe cijepljene prvom dozom. Zaključno s 19.1.2022. 2.284.821 osoba cijepljena je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.191.216 osoba (1.997.296 osoba cijepljeno s dvije doze te 193.920 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 64,43% odraslog stanovništva.

U Istri razmišljaju o novim mjerama, najveći problem škole

Rekordnih 337 novozaraženih testiranih PCR testom potvrđeno je u protekla 24 sata u Istri, dok je u pulskoj bolnici umrlo pet covid pozitivnih osoba od kojih troje bez komorbiditeta, izvijestio je u četvrtak istarski Stožer civilne zaštite. To je najgori dan od početka pandemije u Istri, nakon 11. siječnja kada je zabilježeno 283 slučaja zaraze.

– Sve veći problem je sa školstvom, osnovne i srednje škole sve više djece je zaraženo, više od 10 škola on line. Sve to skupa stvara problem s obzirom da se virus širi velikom brzinom i ako se tako nastavi, u konzultacijama s Nacionalnim stožerom, nešto ćemo morati poduzeti, jer to definitivno nije dobro, poručio je načelnik stožera Istarske županije Dino Kozlevac.

Nema problema s brzim testiranjem u Istri

Nema gužvi za brzo antigensko testiranje u Puli, ali ni u cijeloj Istri, jer se takva testiranja već neko vrijeme provode u ordinacijama, naročito u turističkim mjestima. Problem je i što nova pošiljka BAT testova još u Istru nije stigla.

– Brzo antigensko testiranje je dodatna obveza liječnicima. Već dvije godine smo prenapregnuti, tako da je ovo samo kap u moru. Mi u Domu zdravlja testove smo preuzeli od ZZJZ-a i počeli smo s testiranjem. Testovi će nastaviti dolaziti i nemamo problema na terenu, kazao je Dujmenović ispred šatora u kojemu se nalazi punkt za brzo testiranje kazao je voditelj Doma zdravlja, ispostava Pula Kristijan Dujmenović.

Brzo testiranje u starom rodilištu u Splitu

Jučer do 15 sati prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa u Spaladium Areni primilo je 22 ljudi. Radi se o ‘apsolutno poražavajućim podacima’, izjavila je u Studiju 4 liječnica opće medicine Berna Pavić. S liječnicom je ispred starog rodilišta razgovarala Anita Markovina. Tamo je naime otvoren prvi punkt za brzo antigensko testiranje, a uskoro se diljem županije planira otvoriti njih još 5.

Na pitanje s kakvim se simptomima pacijenti javljaju kazala je kako se uglavnom radi o – grebanju u grlu, suhom kašlju i temperaturi. Manji broj ljudi ima i crijevne tegobe – ali i kod njih treba isključiti COVID.

Pitanje ukidanja COVID potvrda

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, izvijestio je u sinoćnjem “Otvorenom” da je na koalicijskom sastanku predložio da se ukinu COVID potvrde.

– Ono što je dobro, premijer nas svakog utorka okuplja i sluša, prijedlozi su uvijek na stolu. Ja sam rekao javno na koalicijskom sastanku, ono što je i Izrael napravio, mislim da Izrael radi dobar posao što se tiče korone, mislim da i mi radimo dobar posao, ali upravo zato što mislim da radimo dobar posao, sad je trenutak, kada imamo 16 tisuća zaraženih, a drastično padaju hospitalizacije, raste nam dio testiranih, ja mislim da nema više ni potrebe testirati. Čim vam je preko 50% zaraženih u testiranima, nema potrebe. Ja ću sada biti otvoren, uvijek govorim odgovorno, ali pokušavam uvijek govoriti zdravorazumski. Mi moramo razmišljati i o turističkoj sezoni. Nama sad treba da jednostavno ukinemo te COVID potvrde. One su trebale biti donesene kada su bile donesene, sad je vrijeme da se ukinu, to sam predložio i na sastanku vladajuće koalicije, rekao je Dario Hrebak.

Na pitanje je li HDZ spreman podržati taj prijedlog, Josip Borić, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, odgovorio je da na tom sastanku nije bio i da ne zna kakve su bile rasprave, ali da uvijek sluša što govori Stožer civilne zaštite.

Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dostupne su na poveznici.

Ukoliko krećete na put u samo nekoliko koraka na portalu e-Građani možete zatražiti besplatnu potvrdu ako ste cijepljeni, ako imate negativan test na SARS-CoV-2 ili ste nedavno preboljeli bolest COVID-19. Potvrdu možete zatražiti i u poslovnicama HZZO-a uz predočenje identifikacijskog dokumenta. Više informacija o izdavanju potvrda dostupno je na poveznici.

D.K.


Podijeli