VIDEO: Kontradiktorna mišljenja ravnatelja splitskog Doma za starije i epidemiologa: “Dogodio se ispad, odgovorni će biti sankcionirani”…

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Nadležna ministarstva osnivaju poseban tim koji će dati svoje mišljenje o tome što se dogodilo u splitskom Domu za starije. Odgovorni će, kad se utvrdi o kome se radi, biti sankcionirani, najavio je župan Blaženko Boban.


Župan Blaženko Boban kazao je da je niz ljudi unio puno truda i rada da spriječi širenje koronavirusa na području županije. “Nažalost, unatoč tome, dogodio se ispad, odnosno upad koronavirus u naš Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici”, kazao je.

“Mišljenja ravnatelja i epidemiologa o tome što se dogodilo u Domu za starije su kontradiktorna, konzultirao sam se s ministrima i dogovorilli smo se da će ministarstva formirati nadzorno tijelo i dati svoje mišljenje na temelju kojeg ću ja donijeti odluku i sankcionirati, ako se radilo o propustu”, naveo je, donosi dnevnik.hr.

“Imamo dva kontradiktorna izvještaja. Zbog toga sam zatražio da dva ministarstva sastave poseban tim koji će se očitovati o tim mišljenjima. Ja imam prvu informaciju od ravnateljice Karin da su dobili poziv iz doma i da idu raditi analizu, a u utorak sam doznao da je deset korisnika pozitivno i da idu na teren. Treba se utvrditi tko je odgovoran i tko je pogriješio, kad dobijem neovisno mišljenje, po njemu ću vrlo brzo reagirati”, najavio je Boban.

Helena Bandalović imenovana je za povjerenicu koja će biti nadzor i suport u Domu za starije i nemoćne. “Ona je već sada na terenu i radi na donošenju odluke”, dodao je Boban.

Prati se zdravstveno stanje svih korisnika

Ravnateljica NZJZ dr. Željka Karin kazala je da je sedam korisnika doma postalo febrilno. “Četiri korisnika su ostala u domu, u području koje je zaštićeno”, dodala je i istaknula da je svim ostalim korisnicima mjerena temperatura te da su svi dobro, a njihovo zdravstveno stanje se prati.

Za poziv od 29. ožujka koji se pokazao spornim, rekla je da taj poziv nije spominjala do sada jer je cijelo vrijeme bilo riječ o 19 korisnika za koje su doznali naknadno.

“Medicinska sestra nazvala je epidemiologa i rekla da imaju korisnika s povišenom temperaturom. Do tada nas nitko nije zvao, pogotovo ne da je više korisnika u temperaturi”, dodala je. Na teren nisu izašli, kako je rekla, “po uzusima struke” jer se radilo o jednom pacijentu.

“Zvali su 29.3., rekli da jedna osoba ima temperaturu, mi smo rekli da tu osobu stave u samoizolaciji. Obiteljski liječnik procjenjuje sumnju na covid i prati tog pacijenta ako nije u bolnici”, istaknula je i dodala da medicinska sestra nije spomenula da ima sumnju u koronavirus te da bi epidemiolozi izašli na teren kako i jesu kad su ih nazvali sljedećeg dana i rekli da ima više korisnika koji su sumnjivi.

Kazala je i da je testirano 55 djelatnika doma. Testirani su oni koji su radili s korisnicima koji su pozitivni, a ostali će biti testirani uskoro. Jedna od djelatnica nije imala simptome, a pozitivna je na koronavirus.

Jedan bolesnik u težem stanju

Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović rekao je da je na intenzivnoj njezi hospitalizirano 102 bolesnika, a od njih su 52 pozitivna. “Ostali su u ubradi. Osim toga, sedam ih je na respiratoru. To su općeniti podaci o svim bolesnicima”, kazao je i dodao da su bolesnici iz doma za starije osobe, njih 52, premješteni u bolnicu zbog vrućice i lošeg stanja.

“Od svih njih, jedan bolesnik je u težem stanju. Govorim o onome što se odnosi na respiratorne simptome i onome što je potencijalno povezano uz covid infekciju. Ostali imaju blaže do umjerene simptome. To su bolesnici starije životne dobi, prosječna dob im je 86 godina, slabije su pokretni ili nepokretni pa će zbog toga biti osjetljiviji i skrb o njima mora biti multidisciplinarna”, naveo je Meštrović.

Testovi svih njih bit će gotovi do kraja dana. “Tada ih moramo analizirati i protumačiti i pristupiti svakom bolesniku pojedinačno i individualno”, kazao je i dodao da će djelatnici bolnice nazvati obitelj bolesnika i obavijestiti ih o njihovom stanju.

Zaraženo četvero zaposlenika doma

Podsjetimo, još troje štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu zbog sumnje na koronavirus prebačeno je u bolnicu, a kod četiri je djelatnice Doma potvrđena zaraza Covidom-19.

U bolnici kažu da je stanje deset pacijenata kod kojih je ranije potvrđena zaraza koronavirusom zasad dobro.

U Domu je u srijedu završen izvid Epidemiološke službe, a u četvrtak je epidemiologe, po nalogu Općinskog državnog odvjetništva, zamijenila policija.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − 10 =