VIDEO Komemoracija preminulom umirovljenom general pukovniku Hrvatske vojske Franji Feldiju: Bio je nesebičan čovjek i vrstan poznavatelj sustava zapovijedanja

Bio je vrhunski general, stavio se na raspolaganje domovini u vremenima u kojima i nije postojalo jamstvo da ćemo ostvariti velebne pobjede. Sve svoje znanje, entuzijazam, domoljublje darovao je svojoj Hrvatskoj, naglasio je Krstičević i dodao da su oni koji su ga upoznali kao zapovjednika Ratne škole "Ban Josip Jelačić" imali čast što su primali savjete i slušali generala Feldija...

FOTO/MORH
Podijeli

Komemoracija preminulom umirovljenom general pukovniku Hrvatske vojske Franji Feldiju, prvom zapovjedniku Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, održana je u četvrtak u Domu HV-a u nazočnosti obitelji, suboraca, prijatelja i kolega na kojoj je istaknuto kako je bio izuzetan, nesebičan čovjek i vrstan poznavatelj sustava zapovijedanja.

General-pukovnik Franjo Feldi bio je sudionik Domovinskog rata i prvi zapovjednik Ratne škole “Ban Josip Jelačić”. Pridružio se Zboru narodne garde u rujnu 1991., a u Hrvatskoj vojsci obnašao je visoke vojne dužnosti sve do umirovljenja. Uz vojnu karijeru, od mladosti se bavio slikanjem te je izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi.

Potpredsjednik Vlade, ministar obrane i izaslanik premijera Damir Krstičević istaknuo je kako se general Feldi izdvajao po posebnom znanju, životnoj mudrosti i okrenutosti budućnosti te je bio istaknuti pojedinac u vojnoj misli.

Krstičević: Feldi je bio nenametljiv i autoritet, vojnik i umjetnička duša

Bio je vrhunski general, stavio se na raspolaganje domovini u vremenima u kojima i nije postojalo jamstvo da ćemo ostvariti velebne pobjede. Sve svoje znanje, entuzijazam, domoljublje darovao je svojoj Hrvatskoj, naglasio je Krstičević i dodao da su oni koji su ga upoznali kao zapovjednika Ratne škole  “Ban Josip Jelačić” imali čast što su primali savjete i slušali generala Feldija.

Bio je nenametljiv, ali autoritet, iskusan vojnik i umjetnička duša i ništa mu nije bilo teško za vojnike i polaznike koji su upijali znanja rođenog vođe. Hrvatskoj je davao sebe, usađivao ljubav prema domovini i svijest koliko je teško bit vojnik, zapovjednik i vođa, rekao je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je kako je general Feldi bio oličenje skromnosti, poštenja i čovječnosti na ponos svima koji su ga poznavali te da je svojim radom dao trajan pečat upravljanja u HV-u.

Bio je aktivan i kreativan sudionik u procesima donošenja odluka, odličan poznavatelj i analitičar operativnih i strateških pitanja s izgrađenim pristupom njihovom rješavanju. Odlazak generala Feldija potresao je sve one koji su ga poznavali i sve one koji se sjećaju dana ponosa i slave, dana kada se slavila naša Domovina, rekao je Šundov.

“Direktno smo surađivali na brojnim vojničkim zadaćama i doživio sam ga kao izuzetnog prijatelja, kolegu, suradnika i savjetnika”, kazao je o njemu umirovljeni general HV-a Petar Stipetić.VIDEO

Posljednji ispraćaj general-pukovnika Franje Feldija bit će na zagrebačkom krematoriju na Mirogoju, a misa zadušnica služit će se u crkvi Krista Kralja na Mirogoju.

General-pukovnik Franjo Feldi rođen je 1. siječnja 1938. u Srijemskoj Mitrovici. Tijekom Domovinskog rata obnašao je brojne visoke vojne dužnosti u Oružanim snagama RH: bio je zadužen za operativu u Zapovjedništvu Zbora narodne garde, prvi je načelnik Operativne uprave Glavnog stožera HV kod generala Antuna Tusa. Upravo na toj dužnosti, dobiva promaknuće 10. ožujka 1991. iz čina brigadira u čin general-bojnika. Obnašao je funkciju v.d. pomoćnika načelnika zaduženog za borbeni sektor u GS HV-a, a kasnije je bio pomoćnik načelnika za izobrazbu i školstvo, a u doba vojno-redarstvene operacije “Oluja” obavljao je funkciju načelnika za HV u Glavnom stožeru.

U lipnju 1998. promaknut je u čin general-pukovnika te imenovan prvim zapovjednikom Ratne škole OS RH “Ban Josip Jelačić” sa zadaćom ustrojavanja i organiziranje početka rada i prihvata prvog naraštaja polaznika. S dužnosti zapovjednika Ratne škole umirovljen je 2002. u činu general-pukovnika HV-a.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera i Redom kneza Domagoja s ogrlicom. Od 2000. nositelj je medalja “Bljesak” i “Oluja”.

Komemoraciji su bili nazočni voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora pri NATO-u Miroslav Tuđman, umirovljeni generali Anton Tus, Petar Stipetić i Pavao Miljavac, admiral Davor Domazet Lošo, predstavnici HGZ-a i drugi.VIDEO

A.K.


Podijeli