VIDEO: JE LI RAT NA POMOLU? Nove snimke “mogle bi pokrenuti” novi sukob Zapada i Bliskog istoka

Nakon incidenta koji se dogodio u Omanskom zaljevu, gdje su napadnuta dva naftna tankera, mediji uvelike nagađaju o mogućnosti zaoštrenja odnosa, pa i ratnoga sukoba između SAD-a i Irana...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

“Glavna posljedica napada na dva tankera u četvrtak u Omanskom zaljevu, osim porasta cijena nafte od četiri posto, optužbe su SAD-a da iza podmetanja eksplozivnih naprava stoji Iran”…

I dok je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio kako si svijet ne može dopustiti “veliki sukob u regiji Zaljeva”, američki državni tajnik Mike Pompeo kao odgovorne za napad izravno je prozvao iranske vlasti.

“Ova se pretpostavka temelji na obavještajnim informacijama, korištenim oružjima i razini stručnosti potrebnoj za izvedbu takve operacije, nedavnim iranskim napadima na prijevoz robe, te na činjenici da niti jedna grupacija koja djeluje na tom prostoru nema potrebne resurse i vještine da nastupi s tako visokim stupnjem sofisticiranosti”, rekao je Pompeo.

Pompeove sumnje potkrepljuje i snimka američkih službi, na kojoj se vidi ono što Amerikanci tumače kao iranski patrolni brod koji uklanja neeksplodiranu minu s jednog od napadnutih tankera, a možete ga pogledati OVDJE.

Službeni Teheran, međutim, niječe umiješanost u napad na tankere.

“Zaduženi smo za održavanje sigurnosti Hormuškog tjesnaca i spasili smo posadu od napada u najkraćem mogućem periodu. Optužbe američkog državnog tajnika Pompea su zabrinjavajuće”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.

edition.cnn.com

Jesu li pretpostavke i jedna snimka dovoljni preduvjeti za rat?

U ne tako davnoj povijesti pamtimo i slučaj američke invazije na Irak 2003. godine zbog fabriciranih dokaza, to jest sumnji na diktatora Saddama Husseina za posjedovanjem oružja za masovno uništenje. Naposljetku se pokazalo kako su te optužbe i procjene bile netočne.

Je li SAD na pragu novoga velikog rata koji bi štetio svim stranama, postat će jasnije u nadolazećim danima.

M.M./G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

šesnaest + 14 =