VIDEO Izvanredna tiskovna konferencija Zadarske nadbiskupije…Evo što se dogodilo

Podijeli

Posredstvom Laudato TV-a izravno prenosimo obraćanje zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića iz salona Nadbiskupskog doma u Zadru…

Apostolska Nuncijatura u Republici Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije preč. Milana Zgrablića, svećenika Porečke i Pulske biskupije, dosadašnjeg župnika Župe Uznesenja Marijina – katedrala u Poreču, te ravnatelja Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.

Facebook-Laudato Tv

Koadjutor

Koadjutor (lat. coadiutor) je pomoćnik biskupa, postavljen u skladu s potrebama biskupije, s pravom preuzimanja biskupske časti, za razliku od pomoćnog biskupa koji nema pravo preuzimanja. Koadjutor preuzima službu kad apostolsko pismo imenovanja osobno ili preko zastupnika pokaže dijecezanskom biskupu i zboru savjetnika u prisutnosti kancelara kurije. Ako je dijecezanski biskup potpuno spriječen, dovoljno je da pokaže apostolsko pismo imenovanja zboru savjetnika u prisutnosti kancelara kurije.

Zadaća (kao i pomoćnom biskupu) mu je pomaganje dijecezanskom biskupu u upravljanju biskupijom i zamjenjuje ga kad je odsutan ili spriječen.

L.K.


Podijeli