VIDEO Iz Azovstala evakuirani ranjeni Ukrajinci, autobusi ih vode u grad pod ruskom kontrolom…Oglasila se zamjenica ministra obrane Ukrajine Anna Malyar

Ukrajina je predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih branitelja, te rekla da će, ako im Moskva dopusti, osloboditi dio ruskih ratnih zarobljenika...

Podijeli

Nekoliko autobusa u kojem su ukrajinski vojnici koji su se nalazili u čeličani Azovstalj napustilo je danas to postrojenje, objavio je Reuters. Nije bilo moguće provjeriti koliko je vojnika bilo u autobusima…

Također je nejasno je li među vojnicima koji su se ukrcali i 40 ranjenih za koje je bilo rečeno da su u podrumima čeličane. Navodno se još oko 600 vojnika nalazi unutar Azovstalja, čeličane u Mariupolju.

Moskva: Dogovorili smo primirje

Moskva tvrdi da je postigla primirje s posljednjim ukrajinskim vojnicima u čeličani, ali ukrajinski dužnosnici to nisu potvrdili i nejasno je što se točno događa unutar tvornice.

“Kao rezultat pregovora s predstavnicima ukrajinskih vojnika blokiranih u Željezari Azovstal u Mariupolju, postignut je dogovor o evakuaciji ranjenih. Trenutno je na području poduzeća uspostavljen režim prekida vatre i otvoren je humanitarni koridor kroz koji su ranjeni ukrajinski vojnici prevezeni u medicinsku ustanovu u Novoazovsku, Narodna Republika Donjeck, kako bi im pružili svu potrebnu pomoć”, objavilo je rusko Ministarstvo obrane na Telegramu.

Ukrajina predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je objavio da su razgovori s Rusijom o izvlačenju ranjenih branitelja iz tvornice Azovstalj u Mariupolju vrlo složeni te da Kijev koristi “utjecajne posrednike”.

Ukrajina je predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih branitelja, te rekla da će, ako im Moskva dopusti, osloboditi dio ruskih ratnih zarobljenika.

Mnogi od onih koji su još u čeličani pripadnici su pukovnije Azov, čiji je zamjenik zapovjednika Svjatoslav Palamar rekao u petak da će njegove snage nastaviti pružati otpor koliko god budu mogli.

AFP

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je postignut dogovor o evakuaciji ozlijeđenih ukrajinskih vojnika iz čeličane #Azovstal u lučkom gradu Mariupolju. Nije bilo trenutne potvrde ukrajinskih dužnosnika, javlja AFP

Potom se oglasila zamjenica ministra obrane Ukrajine Anna Malyar

Zamjenica ministra obrane Ukrajine Anna Malyar – o evakuaciji ranjenih branitelja Mariupolja s područja “Azovstal”

U tijeku operacija spašavanja ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstalj
00:34

Evakuirana su 264 ukrajinska borca iz čeličane Azovstalj, potvrdila je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar, a ukrajinska vojska je objavila da se nastavljaju napori za spašavanje preostalih boraca iz tog postrojenja.

Maliar je rekla da su 53 teško ozlijeđena borca odvezena u grad Novoazovsk pod kontrolom proruskih pobunjenika. Još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom na drugu lokaciju također pod kontrolom pobunjenika, Olenivku, piše BBC.

Dodala je da će se oslobođeni ukrajinski vojnici razmijeniti za zarobljene ruske vojnike.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane Azovstal stiglo je ponedjeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

– Nadamo se da ćemo moći spasiti živote našim momcima – rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak navečer u video obraćanju. Među njima ima i teško ranjenih. Pruža im se pomoć. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji, istaknuo je.

Nastavljaju se napori za spašavanje preostalih boraca u čeličani Azovstalj, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

– Kako bi spasili živote, cijeli garnizon Mariupolja provodi odobrenu odluku Vrhovnog vojnog zapovjedništva i nada se potpori ukrajinskog naroda, objavila je pukovnija Azov na društvenim mrežama.

Navodno se još oko 600 vojnika nalazi unutar čeličane u Mariupolju koji je postao simbol otpora ruskoj invaziji na Ukrajinu.

H.H.


Podijeli