VIDEO Ivica Pepelko dobitnik Velike zlatne plakete UHBDR91…

Svojim mnogobrojnim nastupima u hrvatskom hramu kulture Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, snažno je pokrenuo kajkavsku priču, te u nju uključio mnoge kajkavske glazbenike i umjetnike dajući im priliku za afirmaciju i sebe i kajkavskog kulturnog stvaralaštva...

Podijeli

Poznati hrvatski pjevač i skladatelj Ivica Pepelko dobitnik je Velike zlatne plakete UHBDR91. za svoj cjelokupni rad, kako na glazbenom, tako i na humanitarnom području, na kojima je uspješno nazočan proteklih 50 godina…

Nagrada će mu biti svečano uručena u utorak, 28. svibnja u 19 sati u dvorani Knjižnice i čitaonice Metel Ožegović u Varaždinu.

Ivica Pepelko

U programu će sudjelovati: Ladislav Prežigalo, književnik, Marijan Varović, direktor VTV televizije, prof. Jana Haluza (HDS) i Mladen Pavković, novinar i predsjednik UHBDR91., dok će glazbeni dio popuniti TS Mejaši i Gabriela Hrženjak uz pratnju na gitari prof. Franje Šoštarića.

Od iznimno bogatog opusa Ivice Pepelka među ostalim treba izdvojiti (što je manje poznato) da je skladao i filmsku glazbu za kanadsku filmsku produkcijsku kuću CRYSTAL, za film STOLEN PATH, koji je sniman prema romanu MOĆ ZEMLJE, našeg romanopisca Janka Matka. Za glazbu u tom filmu dobio je niz priznanja, a u Džakarti (Indonezija) – srebrnu plaketu. U istom filmu se pojavljuje i kao izvođač zajedno s mladom studenticom glazbene akademije GABRIELOM HRŽENJAK, gdje pjevaju i u duetu pjesmu VICTORIA koja je lajtmotiv filmske priče.

Mnoge Pepelkove pjesme (objavio je 14 cd-a za Croatiu Records, skladao oko 500 pjesama i jedini je kajkavac s platinastom pločom!) postale su i prihvaćene kao „narodne“. Pjesmu KAD PROCVATU JABUKE  pjevaju u mnogim državama, a kao skladatelja duhovne glazbe prepoznao je veliki broj crkvenih zborova, koji danas izvode njegove duhovne pjesme.  Među njima je najpopularnija FALA TI BOŽE ZA OVAJ DAN, koja se nalazi  na repertoaru preko 120 crkvenih  zborova, a proglašena je i jednom od najljepših crkvenih pjesama.

Svojim mnogobrojnim nastupima u hrvatskom hramu kulture Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, snažno je pokrenuo kajkavsku priču, te u nju uključio mnoge kajkavske glazbenike i umjetnike dajući im priliku za afirmaciju i sebe i kajkavskog kulturnog stvaralaštva.

Izniman obol dao je domoljublju skladajući i pišući domoljubnu poeziju i skladbe koje su postale prepoznatljive  najširoj populaciji : ČUVAJTE NAM USPOMENE, BIT’ ĆE BOLJE, SVETA ZEMLJA, ŽIVIM… a njegova pjesma „RANE 90-e „ postala je himnom mnogih braniteljskih udruga, a može se čuti i u dokumentarnim filmovima o Domovinskome ratu, u kojem je i sam sudjelovao.

Osobito je prepoznati  i kao veliki humanist. Počasni je član Udruge roditelja djece oboljele od onkoloških bolesti KLUB – HEO u Zagrebu, čiji je do prije četiri godine bio i uspješan predsjednik. Udruga je osnovana  1989. i bila je prva takove vrste u bivšoj Jugoslaviji.

Aktivno je sudjelovao u humanitarnim akcijama za financiranje potrebitih bili oni branitelji, obični građani ili djeca. Nastupao je na više od 300 humanitarnih koncerata, od kojih je 32 i sam organizirao.

Član je HDS-a (Hrvatskog društva skladatelja), HGU-a (Hrvatske glazbene unije), HUZIP-a (Hrvatsko udruženje zabavljača i pjevača), Likovne udruge Lipa u Gonjoj Stubici, te  HZKD-a (Hrvatskog zagorskog književnog društva) čiji je jedan od osnivača.

Životni moto mu je: ne čini drugome što ne želiš da drugi čini tebi i – učini dobro djelo i nemoj nikome reći!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

 


Podijeli