VIDEO Infektolog otkriva sve što trebamo znati o koronavirusu: Kako se zaštititi, kako ga prepoznati, čega se trebamo bojati?

Koji su točno simptomi ovoga virusa?...

Podijeli

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da je vjerojatnost od unosa virusa u Hrvatsku trenutačno niska, ali se ne može isključiti. Oni koji putuju u države u kojima se pojavila zaraza trebaju voditi računa o osobnoj higijeni…

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” rekli su da već rade na protokolima za prihvat pacijenata sa simptomima koronavirusa.

Mjesta zabrinutosti, kažu liječnici, za sada nema, ali to se može promijeniti ako se virus počne brže širiti i dođe do Europe.

Sumnja se na više slučajeva u Velikoj Britaniji. Dva velika grada u Kini stavljena su u karantenu zbog širenja opasnog virusa od kojeg je do sada umrlo 18 ljudi, a na stotine ih je zaraženo.

Ima li mjesta zabrinutosti i o kakvim se protokolima radi, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV kojoj je gost bio infektolog doc. Marko Kutleša.

Koja je procedura ukoliko ovdje dođe netko za koga se sumnja da je zaražen novim koronavirusom?

procedura se zna jer smo već imali situacije koje su bile slične. Ukoliko pacijent, kad dođe u kliniku, prima se na naš odjel koji ima za to prilagođena mjesta. Ona nisu idealna, ali su dovoljno dobra.

Pacijent se prima tamo, onda se procijeni težina njegova stanja i onda prema težini njegova stanja ide i liječenje.

Koji su točno simptomi ovoga virusa?

Simptomi su, kao i uvijek kod respiratornih viroza – pacijent ima povišenu temperaturu, kašalj, šmrcanje, a ako su zahvaćena pluća, može biti i otežano disanje.

Kako bi izgledalo liječenje zaraženih osoba?

Pošto za sada nemamo nikakvog lijeka, liječenje je simptomatsko. U težim slučajevima bi se primjenjivao kisik ili neke mjere intenzivnog liječenja, mehanićka ventilacija ili već što treba. Čekalo bi se da vrijeme učini svoje i da pacijent ozdravi.

Kod onih koji su blaže bolesni prvenstveno se treba razmišljati o tome da oni ne prošire virus.

Koliko je taj virus zaista opasan, koje su rizične skupine?

To još ne znamo. Virus je tek otkriven. Ono što zabrinjava su navodni slučajevi u Velikoj Britaniji koji još uvijek nisu potvrđeni, možda ispadne samo gripa, treba vidjeti.

Prvi puta kad vidimo da se zarazi pacijent koji nikad nije bio u Kini, onda se moramo zabrinuti jer se čini da nije blago zarazan kako se čini u samom startu.

Kako biste procijenili opasnost?

Opasnost je realna, ali mogućnost da se dogodi nešto tragično u sljedećih nekoliko dana sigurno ne postoji. Mi moramo biti uvijek na oprezu i pripremati se na najgoru moguću situaciju.

To znači da se već sutra može dogoditi da u Hrvatsku dođe pacijent koji će imati simptome i koji će imati epidemiološku anamnezu koja bi poručivala da se radi o tom virusu.

Čega se trebamo bojati?

Prijenosa s čovjeka na čovjeka. Dok se prenosi sa životinje na ljude, možemo lakše spriječiti. Kad se virus počne širiti među ljudima, onda je to puno teže, donosi dnevnik.hr-VIDEO-OVDJE.

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here