Podijeli

“Jelena Veljača na Tomislavcu odglumila scenu iz ‘Užičke republike’?! Pogledajte kako je “skinula” AFŽ-ovku!” – napisao je Velimir Bujanec, novinar i urednik popularne emisije Bujica na Z1 televiziji, uz video u kojemu se donose isječci iz obraćanja Jelene Veljače na nedavnom prosvjedu #spasime u Zagrebu te isječci iz jugoslavenskog filma “Užička Republika” u kojemu se pripadnica Antifašističkog fronta žena (AFŽ-a) obraća okupljenim ženama…

“Užička Republika” nastala je na dijelu teritorija Srbije za vrijeme Drugog svjetskog rata u ustanku jugoslavenskih partizana i četnika, nakon raspada Kraljevine Jugoslavije i uspostave marionetske Nedićeve Srbije. Vlast partizana predvođenih Komunističkom partijom Jugoslavije trajala je od 24. rujna do 29. studenog 1941. godine: početkom studenog došlo je do sukoba između (prokomunističkih) partizana i (monarhističkih) četnika u kojima su partizani na stanovito vrijeme nadvladali, piše narod.hr.

Prema tim događajima 1974. snimljen je jugoslavenski, srpski film “Užička Republika” koji prati njezin nastanak i pad te ljubavnu vezu bivšeg borca iz španjolskog građanskog rata Bore (Boris Buzančić) i bivše učiteljice Nade (Božidarka Frajt) koja odlazi u partizane.

Podsjetimo, čitanjem imena žrtava nasilja na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava u “pet do 12” počeo je središnji prosvjed #Spasi me, te se od države zatražilo da zaštiti žrtve nasilja. Prosvjedu se pridružio i premijer Andrej Plenković, koji je ovu priliku iskoristio da se pohvali prošlogodišnjom ratifikacijom Istanbulske konvencije.

Prosvjed je organiziran nakon što je početkom ožujka glumica i scenaristica Jelena Veljača na Facebooku otvorila grupu nazvanu #Spasime.

K.O.


Podijeli

35 KOMENTARI

  1. Je li to ona Februarka koja je cijelu Hrvatsku javnost informirala o selidbi i odgajanja sinčića u Beogradu na srbskom? Ekspresno se vratila jer ustaška kuna je vrijednija valuta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devet + tri =