VIDEO Geolog Korbar: Blokovi oko Petrinje pomaknuli su se 1-2 metra, oslobodila se silna energija

Istaknuo je kako na krškom području ne bi bilo manifestacija potresa kao što su urušne jame, ali bilo bi površinskih pukotina...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

“Na dubini od 10 km blokovi su se pomaknuli 1-2 metra”, upozorava dr. sc. Tvrtko Korbar…

Nakon snažnih potresa u petrinjskome području, tlo se, čini se, nikako ne smiruje, mnogi su građani uznemireni te je i dalje mnogo nedoumica i pitanja vezanih za potrese.
Dr. sc. Tvrtko Korbar, znanstveni savjetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI), objavio je precizniji uvid u geologiju petrinjskog područja te je o tome govorio u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” na HRT-u-VIDEO.

– Timovi Zavoda za geologiju skupljali su tektonske podatke nakon potresa u Banovini, rekao je te dodao da se na stranicama Hrvatskog geološkog instituta mogu pronaći podaci o potresima i mogu se slati fotografije i podaci o pukotinama na terenu i izljevima pijeska u dolinama rijeka koje će im pomoći u definiranju rasjeda koji su nastali tijekom potresa, rekao je.

– Na temelju novinarskih dojava koje su se objavljivale napravila se koncepcija istraživanja na terenu, rekao je.

Na ovom području postoje dva rasjeda, ali prikaz se razlikuje potpuno drugačije od potresa u Zagrebu.
– Izravno, zagrebački potres i ovaj na području Sisačko-moslavačke županije nisu povezani. Riječ je o dva odvojena epicentralna područja, istaknuo je te dodao kako svaki potres daje znanstvene podatke koji služe za obrade seizmologa i modeliranje geoloških rasjeda koji su aktivirani tijekom potresa.
Naglasio je kako su sve informacije s terena potvrdile da je riječ o razmicanju kilometarskih blokova oko Petrinje u smjeru satelita ili suprotno od satelita koji je prije i poslije potresa prešao preko tog područja.
– Sjeverozapadni blok pomaknuo se 30-ak centimetra prema satelitu, a jugoistočni blok pomaknuo se za 30-40 centimetara od satelita. To su horizontalni pomaci koji su očekivani te sam slom na dubini od 10 kilometara biometarskih dimenzija i blokovi su se tu pomaknuli metar do dva pa se oslobodila silna energija koja je izazvala primarne i sekundarne manifestacije potresa na površini.
Istaknuo je kako na krškom području ne bi bilo manifestacija potresa kao što su urušne jame, ali bilo bi površinskih pukotina.
T.H.


Vezane vijesti;

NOVOSTI Priopćenje za medije – Izvješće Hrvatskog geološkog instituta o potresima


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + četrnaest =