(VIDEO-FOTO) TEŠKI kaos i paljevine u Parizu: Više od 90 tisuća prosvjednika na ulicama zbog poskupljenja goriva…

Pokret i prosvjedi preko društvenih mreža...

rosvjednici obučeni u žute prsluke pokušali su se probiti kroz policijske barikade i stići do Elizejske palače, ureda i rezidencije francuskog predsjednik Emmanuela Macrona-epa
Podijeli

Oko 100 tisuća ljudi izašlo je u subotu na ulice Pariza i drugih francuskih gradova u sklopu takozvanog pokreta “žutih prsluka” koji se bore protiv rasta cijene goriva, objavilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

Tijekom prosvjeda diljem zemlje uhićeno je sveukupno 30-ak  ljudi, a dodatnih 20-ak je odvedeno u policiju, javilo je to ministarstvo.

Prosvjednike je u Parizu dočekala policija koja ih je pokušala kontrolirati suzavcem i vodenim topovima. Maskirani prosvjednici u gradskom su centru podignuli barikade, uništavali gradsku imovinu i bacali opeke i druge predmete na jake francuske snage sigurnosti.

Prosvjednici obučeni u žute prsluke pokušali su se probiti kroz policijske barikade i stići do Elizejske palače, ureda i rezidencije francuskog predsjednik Emmanuela Macrona. Na tom području prosvjedi su inače zabranjeni.

Manipuliranje brojem prosvjednika

U Parizu se na prosvjedu pojavilo oko 8 tisuća ljudi, među njima 5 tisuća na poznatoj aveniji Elizejskih poljana, rekao je ranije u subotu ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner.

Snage sigurnosti imaju “njegovo puno povjerenje”, napisao je taj ministar na svom Twitter profilu prije obilaska Pariza u subotu ujutro. Castaner je ranije tijekom dana istaknuo da pokret “slabi”. Prošlog tjedna je na prosvjede diljem Francuske izašlo 283 tisuća ljudi.

Pokret i prosvjedi preko društvenih mreža

Od tada se prosvjedi većinom organiziraju putem društvenih mreža, od strane pobornika tog pokreta.

-Francuzi kojima je standard bar 5 puta veći nego nama zapale Pariz zbog poskupljenja goriva!? A nama uzmu sve što imamo pa NIŠTA!napisao je jedan Hrvat na svom Facebooku

D.K.


Podijeli

Comments are closed.