Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Već petu subotu u nizu “žuti prsluci” prosvjeduju na ulicama Pariza, ali i u drugim gradovima u Francuskoj…

Pariška policija izvijestila je da se ove subote okupilo oko 3.000 prosvjednika. Privedeno je 95 osoba, a 63 će ostati u pritvoru. Policija je i dalje raspoređena po cijelom gradu, javlja francuski Le Monde…Međutim procjena policije je taktički umanjena što se tiče broja samih prosvjednika, javljaju sudionici prosvjeda na društvenim mrežama.

twitter

Žutim prslucima na ulicama francuskog glavnog grada pridružili su se i prosvjednici obučeni u kostime Marianne, francuske nacioanalne junakinje koja predstavlja slobodu.

Izvor: REUTERS/Benoit Tessier
Ulice se ne vide od suzavca-twitter
twitter

Na ulice je policije izvela konjicu.-VIDEO

Prošlu subotu privedeno je više 2.000 osoba, 320 ih je ozlijeđeno, a zabilježena je i velika materijalna šteta i sukobi prosvjednika s policijom. U strahu od novih nereda vlasti su na ulice francuske prijestolnice poslale 8.000 policajaca, 14 blindiranih vozila i konjicu.

Ulazi u institucije poput Elizejske palače ili nacionalne skupštine bit će zaštićeni, a pariški luksuzni dućani iz grupacije Kering – Gucci, Saint Laurent, Boucheron – bit će zatvoreni. Robne kuće među kojima Galeries Lafayette najavile su da će biti otvorene.

Od obećanja se ne živi

Macron je u petak u Bruxellesu izjavio da Francuskoj “treba mir, red i povratak u normalno funkcioniranje” uoči novog dana mobilizacije “žutih prsluka”.

“Odgovorio sam na traženja žutih prsluka”, rekao je predsjednik nakon europskog summita. “Dijalog se ne ostvaruje zauzimanjem javnih površina i nasiljem”, rekao je.

Nakon prosvjeda tijekom četiri subote, obilježenih nasiljem i uništavanjem, neki pripadnici “žutih prsluka” pozvali su na “peti čin” u subotu dok se drugi zalažu za smirenje nakon terorističkog napada na božićnom sajmu u Strasbourgu u utorak navečer koji je odnio četiri života.

Macron je ponovio da je najavio u ponedjeljak u Tv obraćanju Francuzima “jake mjere kao odgovor na legitimne i iskrene zahtjeve u vezi kupovne moći radnika”.No prosvjednici uzvraćaju; Od obećanja se ne živi.

D.K.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

  1. BRAVO ŽUTI PRSLUCI, SKIDAM KAPU DO PODA, HRVATI VAM NISU NI DO ČIČAKA !!!!U STVARI NEMA VEĆIH KUKAVICA I JADNIKA OD HRVATA!!!!!!!!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devetnaest + 2 =