Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

11. studenog 1918. završio je Prvi svjetski rat, ostavivši trajne posljedice na sve narode koji su u njemu sudjelovali, a posebno na hrvatski. U sjećanje na sve hrvatske žrtve toga rata i za pouku iz tog vremena, Projeket Velebit preko Podcasta Velebit donosi izuzetno zanimljiv dvostani razgovor s povjesničarem dr. sc. Željkom Holjevcem…

U PODCASTU VELEBIT je gostovao povjesničar dr. sc. Željko Holjevac sa Katedre za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

♦ Cijeli svijet vrlo svečano obilježava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata. Zašto se u Hrvatskoj tome pridaje mala pozornost?
♦ Kako je izgledala politička situacija u Austro-Ugarskoj i kakve su bile relacije s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom uoči rata?
♦ Što je bio ‘Veleizdajnički proces’ 1909. godine i događa li se u Hrvatskoj danas repriza svega onoga zbog čega je bio pokrenut taj proces?
♦ Zašto i na čiji poticaj je došlo do Balkanskih ratova?
♦ Kako je došlo do srpske okupacije Albanije i Makedonije?
♦ Je li i danas u Hrvatskoj gotovo identična situacija kao u tom razdoblju prije Prvog svjetskog rata kada je na vlasti bila tzv. Hrvatsko-srpska koalicija?
♦ Koje su sličnosti Svetozara Pribičevića, ključne osobe za stvaranje Kraljevine SHS, i danas Milorada Pupovca i njegove politike?
♦ Kako je Srbija zbog Bosne i Herccegovine bila spremna zaratiti s Austro-Ugarskom i koliko je ta situacija slična današnjoj situaciji oko BiH?
♦ Kako su se razvijale ratne operacije u Prvom svjetskom ratu?
♦ Koliko je hrvatskih postrojbi sudjelovalo u napadu na Srbiju?
♦ Kako se izgledale vojne kampanje Austro-Ugarske vojske u početku rata protiv Srbije i zašto su bile neuspješne prvu godine rata?
♦ Kako je izgledala ratna kampanja hrvatskih postrojbi na ratištima u Italiji?
♦ Koliko je hrvatskih vojnika palo u rusko zarobljeništvo 1916. godine u Galiciji i zašto današnja Hrvatska ne vodi brigu o njima?
♦ Zašto je bivši predsjednik Josipović odbio pokroviteljstvo obilježavanja stradanja hrvatskih vojnika u Prvom svjetskom ratu, objašnjenjem da su se hrvatski vojnici borili na krivoj strani? VIŠE O SVEMU OVDJE

T.H.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset + petnaest =