VIDEO: Dr.sc. Alemka Markotić objasnila može li se virus vratiti nakon što se preboli…

Vidi se da klinički bolest može ići u dvije faze. Ono što se vidi jest da je kod određenog broja bolesnika bolest prvo blaga, a zatim dolazi do pogoršanja i upale pluća...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata 39 novozaraženih koronavirusom pa je ukupan broj osoba pozitivnih na covid-19 narastao na 1534, podaci su to u subotu izrečeni na konferenciji za tisak Nacionalnog stožera civilne zaštite…VIDEO-OVDJE
Testirano 15.691 osoba, od kojih jučer 1079, pa je kod 9,78 posto testiranih osoba utvrđeno oboljenje.

 

Na novinarski upit je li kod nekog od naših bolesnika došlo do recidiva (ponovne) bolesti, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako nema takvih spoznaja.

“Mi nemamo podataka za sada da je netko dobio recidiv, ono što se zove ponavljanje bolesti ili recidiv u drugim zemljama, treba biti oprezan s tim da vidimo o čemu se točno radi”, kazala je Markotić na konferenciji za novinare.

“Vidi se da klinički bolest može ići u dvije faze. Ono što se vidi jest da je kod određenog broja bolesnika bolest prvo blaga, a zatim dolazi do pogoršanja i upale pluća. Molekularna detekcija virusa ne mora značiti da je on aktivan, no bolesnici su kod nas pod kontrolom 28 dana, što je dugo”, kazala je.

Dodala je da su u početku epidemije ljude s blažim oblikom bolesti otpuštali iz bolnica, da bi se kasnije ponovno javili s pogoršanjem, odnosno, kako se to onda brojalo, novom bolešću.

“Ali to nije bio povrat, nego samo pogoršanje. Sve informacije o recidivima uzimamo s rezervom. Dosta dugo nalaz može biti pozitivan, dosta dugo se bolesnike drži pod opservacijom i sam bris ne mora značiti da je u tom trenutku virus aktivan. Naši bolesnici su iz opreza 28 dana pod kontrolom, tako da u Hrvatskoj nemam spoznaje o recidivu”, pojasnila je dr. sc. Alemka Markotić, članica Nacionalnog stožera.

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

trinaest + 1 =