VIDEO Dr. Lauc objavio savjete za koronavirus: ‘Vlažni prostori mogu biti presudni’…

Profesor Gordan Lauc, direktor Projekta ljudskog glikoma (Human Glycome Project) objašnjava jednostavan trik koji će pomoći vašim glikanima da vas obrane protiv COVID-19...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Hrvatski znanstvenik Gordan Lauc objavio je video u kojem objašnjava ključne stvari za prevenciju od koronavirusa…

“Jedna stvar koju znamo jest da su glikani važni za interakciju ljudi i patogena, pa tako i virusa. Želim vam reći jednostavan trik koji možete napraviti kako bi se vaši glikani borili protiv virusa, što je trenutačno vrlo važno zbog postojeće pandemije COVID-19 virusa“, govori Lauc na početku svog videouratka.

Naš urođeni obrambeni mehanizam, tvrdi Lauc, pokušava blokirati ovu interakciju tako da izlučuje sluz – vrlo kompleksne polisaharide koji tvore viskoznu tekućinu na površini tih glikana. I ta sluz, govori znanstvenik, penje se uzlazno u našim dišnim putevima i tako hvata sve viruse koji se vežu na glikane za koje misle da su naše stanice. Tako ih uklanjaju iz naših dišnih puteva i prenose u probavni trakt, gdje su uništeni kiselinom. “Ovaj mehanizam ima jedan problem – ne može se nositi s vrlo suhim zrakom koji imamo u grijanim prostorima. Ako imamo grijanu prostoriju i onda provjetrimo prostoriju (što nam je potrebno kako bismo imali svježi zrak u prostoriji), zrak koji je temperature otprilike 0°C i 100% vlage sadržavat će tek oko 5 grama vode po kubnom metru. Kad uđe u prostoriju i zagrije se na 25°C, i dalje će biti tih 5 grama vode, no to je sada otprilike tek 20% vlage, a 20% vlage je vrlo suh zrak. Ono što se događa jest da voda iz naših površina odlazi u zrak i zrak zapravo suši naše mukozne slojeve i kad se sluz isuši, ne može nas više štititi od virusa”, kaže Lauc dodavši kako je ključno održavati vlažnost naše mukoze, što je relativno jednostavno tijekom dana, jer čak i u suhom zraku možemo često piti vodu, par gutljaja svakih par minuta i tad će mukoza biti vlažna i djelovat će protiv virusa.

“Malo je kompliciranije tijekom noći pa moramo razmišljati o povećanju vlage u zraku – možemo koristiti ovlaživače zraka, možemo pustiti vodu da zavrije ili staviti mokre ručnike na radijatore kako bi vratili vlagu u zrak”, zaključuje naš znanstvenik. Govoreći o pandemiji kao takvoj, istaknuo je kako osim pranja ruku i izbjegavanja socijalnih kontakata moli ljude da usreće svoju mukozu. “Dajte joj vlage, pomozite vašim glikanima da se bore protiv virusa jer su glikani naše primarno oružje protiv virusa i važno je da ih ne isušujemo.”

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × 4 =