VIDEO-ČUDO SE NASTAVLJA Krv sv. Januarija ponovno u tekućem stanju za svečev blagdan

Nadbiskup je na kraju dionicima slavlja udijelio blagoslov s relikvijom zaštitnika Napulja...

foto-ika.hkm.hr
Podijeli

foto-ika.hkm.hr

Relikvija krvi sv. Januarija (Gennaro), mučenika iz 3. stoljeća, koja se čuva u napuljskoj katedrali, prešla je na svečevu svetkovinu, ujedno Dan grada, 19. rujna, ponovno u tekuće stanje, izvijestila je ACI Stampa.

Napuljski nadbiskup Domenico Battaglia pokazao je na početku euharistije vjernicima okupljenima u napuljskoj katedrali relikvijar s krvi sv. Januarija koja je, inače zgrušana, prešla u tekuće stanje.

U homiliji je mons. Battaglia istaknuo da su kršćani „naučili shvatiti smrt kao novo rođenje. Sve prolazi osim ljubavi, ljubav ostaje, živi i hodi. Prelazi granice smrti. Okupljamo se u zajedništvu svetih, svjesni da je sv. Januarije prisutan.“

„Logika svijeta suprotna je Isusovoj misli. Učitelj nam govori da se oni koji ne poznaju Boga Ljubav lako predaju sebičnoj logici, sili nasilja jer piju iz lokvi prljave vode. Koliko puta čak i u našem gradu vidimo da ta logika bjesni i koliko ju puta, padajući u nepovjerenje, ne osporavamo. Božja Riječ nam govori nešto drugo: oni koji su naizgled izgubili, zapravo su pobijedili zahvaljujući krvi Jaganjčevoj, koja je posvjedočila da ljubav probija zid smrti. Ljubav je sjeme koje donosi plod, čak i zimi.“

„Danas govorim: molim vas, nemojte se predavati ravnodušju. Ne dopustite da vas zarobe prevladavajući mentalitet i nepovjerenje. Dobro i dobrota jesu i uvijek će pobjeđivati. Ovo je značenje ove krvi. Ljubav uvijek pobjeđuje. Ovo slavlje nije proročište koje treba konzultirati; od nas se traži svakodnevno predanje klađenju na ljubav“, poručio je napuljski nadbiskup. (Time se referirao na tumačenja da će se, ako svečeva krv ostane zgrušana, dogoditi neki nesretni događaj za Napulj, okolicu ili svijet.)

„Danas postoji mnogo razloga za obeshrabrenje, ne zaboravimo da pred teškoćama povijesti uvijek posljednji plaćaju. Napulju je potrebna živa krv, nova nada. To Gospodin od nas zahtijeva i sv. Januarije od nas traži. Tražimo čudo solidarnosti, pozivamo na rastapanje tih društvenih ugrušaka sazdanih od neodržanih obećanja“, zaključio je mons. Battaglia, piše ACI Stampa.

Nadbiskup je na kraju dionicima slavlja udijelio blagoslov s relikvijom zaštitnika Napulja.

Krv sv. Januarija redovito prelazi u tekuće stanje triput godišnje: u subotu uoči prve nedjelje u svibnju (blagdan prijenosa relikvija), 19. rujna (svetkovina sv. Januarija) ili 16. prosinca (godišnjica erupcije Vezuva kada je Napulj ostao sačuvan), ili pak u devetnici i osmini tih dana. Čudo je lokalno poznato i prihvaćeno, iako još uvijek nije primilo službeno priznanje Crkve, prenosi ika.hkm.hr.


Podijeli