(VIDEO) ČEŠKA POLICIJA OBJAVILA NEVJEROVATNE SNIMKE STRAVIČNOG TORNADA KOJI JE HARAO ČEŠKOM

Podsjetimo, u strašnoj oluji i tornadu koji su pogodili Češku u četvrtak poginulo je petero ljudi, a ozlijeđeno ih je dvjestotinjak...

Podijeli

Češka policija objavila je nevjerojatnu snimku razornog tornada kojeg su dobili od stanovnika Lužica, mjesta u kojem je tornado uništio 120 kuća, piše Blesk.cz

– Nevjerojatno autentičan video iz Lužica. Danas nam ga je ustupio jedan od mještana doista čeličnih živaca. Hvala mu.

Toliko je hrabrih ljudi iskazalo veliku solidarnost sa svima kojima su porušene kuće i uništeno sve što su imali u samo jednom trenu ovog silovitog naleta tornada.

Sve su moguće službe na terenima…

Na snimci se može vidjeti apokaliptičan prizor dok tornado ruši sve pred sobom u Lužicama te čuti kako netko viče da stvari lete i govori drugoj osobi da se sakrije.

– Nevjerojatno autentičan video iz Lužica. Danas nam ga je ustupio jedan od mještana doista čeličnih živaca. Hvala mu. Radovane, ti si hrabar čovjek! – napisala je češka policija na Twitteru.

Pogledajte teške posljedice razornog tornada koj9 je pogodio Češku

“Ovo je živi pakao”, rekao je guverner Južne Moravske Jan Grolich nakon što je posjetio pogođena područja.

“Drveće i automobili letjeli su zrakom, kuće su se doslovno raspadale od siline vjetra”, ispričao je jedan od pripadnika spasilačke službe za češke medije. Polovina Hruškog uništena je, rekao je zamjenik gradonačelnika Marek Babiš.

Tornado je prouzročio prometni kolaps i ostavio više od 100.000 domova bez električne energije. Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček proglasio je elementarnu nepogodu.

image

Podsjetimo, u strašnoj oluji i tornadu koji su pogodili Češku u četvrtak poginulo je petero ljudi, a ozlijeđeno ih je dvjestotinjak.

“Ovo je golema tragedija”, poručio je češki premijer Andrej Babiš.

Stručnjaci procjenjuju da je tornado vjerojatno bio najjači zabilježeni u suvremenoj povijesti Češke, a svakako je bio prvi tornado u posljednjih nekoliko godina. Ovakav tornado u Europi i nije tolika rijetkost kao što se misli – svake godine kontinent ih zabilježi nekoliko stotina. Brojka varira, a neki prođu nezabilježeni jer pogode rijetko naseljena ruralna područja.

Spasilačke snage mobilizirane su iz svih dijelova zemlje i u Južnu je Moravsku poslano oko 360 dodatnih policajaca s vojskom te 200 profesionalnih i 500 dobrovoljnih vatrogasaca. U pomoć su pristigli spasioci iz Slovačke i Austrije, koji dronovima i helikopterima pretražuju ruševine u potrazi za ozlijeđenima i nestalima. Meteorolozi procjenjuju da je tornado dostigao treći do četvrti stupanj, što znači brzinu veću od 300 kilometara na sat.

image

Prema izvješću češke javne televizije, među žrtvama je i trudna žena iz susjedne Slovačke, čije je nerođeno dijete također umrlo, prenosi jutarnji.hr.

Stotine zgrada djelomično je ili potpuno razoreno u sedam gradova u južnoj Moravskoj.

Prema procjenama meteorološke službe tornado je ostavio 500 metara širok i 26 kilometara dug pojas uništenja.

D.K.

 


Podijeli