VIDEO Capitol Hill: Ubijen policajac a drugi teško ranjen. Policija naoružana do zuba nakon novog napada, ubijen napadač

- Ovo je iznimno teško vrijeme za policiju Kapitola, nakon događaja 6. siječnja i sada ovih današnjih, rekla je čelnica osiguranja Pittman...

Podijeli

Tri mjeseca nakon napada na Kongres zastave su ponovno spuštene na pola koplja na Capitol Hillu, znak žalosti zbog najnovijeg napada. U napadu koji se dogodio u petak na američkom Kapitolu ubijen je policajac, a drugi je ranjen, no policija za sada smatra da nije riječ o terorizmu

Tri mjeseca nakon napada na Kongres zastave su ponovno spuštene na pola koplja na Capitol Hillu, znak žalosti zbog najnovijeg napada. U napadu koji se dogodio u petak na američkom Kapitolu ubijen je policajac, a drugi je ranjen, no policija za sada smatra da nije riječ o terorizmu. U međuvremenu je otkriven identitet napadača, riječ je o 25-godišnjaku iz Indiane.

Njegovo ime je Noah Green. Još uvijek nisu poznati motivi napada, FBI i policija još uvijek istražuju njegove kontakte. Napad se u početku nije dovodio u vezu s terorizmom no još uvijek je rano, može se samo spekulirati. Spominje se i mogućnost mentalne bolesti…Ubijeni policajac veteran je, 18 godina je proveo čuvajući i štiteći ulice DC-a. Iako je prije tjedan dana uklonjena jedna vanjska zaštitna ograda, sada je nacionalna garda naoružana do zuba ponovno na istom mjestu, okružuje i štiti, javila je za Dnevnik 3 HTV-a Branka Slavica iz Washingtona.

U objavi na sada izbrisanoj Facebook stranici Green je sredinom ožujka napisao da je nedavno napustio posao “djelomično zbog nevolja, ali u konačnici u potrazi za duhovnim putovanjem”. Također je naveo da “pati od nuspojava lijekova koje je nesvjesno uzimao”. Pisao je i o svom zanimanju za crnu nacionalističku vjersku organizaciju “Nacija islama”, navodi BBC.

Policija, međutim, još uvijek nije službeno identificirala napadača te je navela kako još treba utvrditi motiv napada. Prema neimenovanim policijskim izvorima, napadač nije zaveden u policijske kartoteke.

 

Govoreći o napadu šefica osiguranja na Kapitolu Yogananda Pittman kazala je kako se osumnjičeni zaletio automobilom na dvojicu agenata i pritom naletio na postavljenu barijeru. Potom je izašao iz automobila s nožem u ruci i krenuo prema policijskim službenicima. U napadu je jedan policajac zadobio ozljede od kojih je preminuo, dok je drugi ranjen, a napadač je ubijen.

Deseci policijskih automobila, označenih i neoznačenih, dojurili su nakon napada do bijelog zdanja u kojem je sjedište američkog Kongresa, u najgoroj prijetnji nakon događaja od 6. siječnja, kada su pristaše tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa upale u zgradu i devastirale je, pri čemu je bilo i poginulih među policajcima.

Dok policija nije potpuno ovladala situacijom ljudima u zgradi Kongresa rečeno je da ostanu podalje od prozora iz sigurnosnih razloga. Srećom, malo je ljudi bilo na Kapitolu u trenutku napada. Članovi Kongresa nisu u petak bili u Washingtonu, s obzirom na skori Uskrs.

Američke sigurnosne agencije sredinom ožujka su upozorile na prijetnju rasistički motiviranog nasilja koje bi među građanstvom mogli počiniti bijeli supremacisti, te da naoružane skupine imaju na meti pripadnike policije i osoblje i zgrade administracije.Oko Kapitola je trenutno je raspoređeno jako policijsko osiguranje. Deseci pripadnika policije, koji su ostali poslije zbivanja u siječnju na Kapitolu, brzo su bili raspoređeni na cijelom području.

– Ovo je iznimno teško vrijeme za policiju Kapitola, nakon događaja 6. siječnja i sada ovih današnjih, rekla je čelnica osiguranja Pittman.

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u petak da je “shrvan” viješću o napadu i ubojstvu policajca na Kapitolu. Rekao je kako dobiva najnovija izvješća vezana uz incident i da će nastaviti pratiti tijek istrage. Također je naložio da se zastave na Bijeloj kući spuste na pola koplja u čast policajca Williama Evansa koji je ubijen u napadu.

I predsjednica Kongresa Nancy Pelosi naložila je spuštanje zastava na pola koplja, najavivši punu spremnost Kongresa na suradnju s policijom u istrazi. Ubijenog policajca nazvala je “mučenikom naše demokracije”.

D.K.


Podijeli