VIDEO Božinović-to smo i očekivali:Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sazvao izvanrednu konferenciju: Zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić podnio ostavku

Načelnik PU krapinsko zagorske Darko Car i zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić nakon cijelog skandala su zatražili razrješenje te su ih prebacili na niže funkcije...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sazvao izvanrednu konferenciju: Zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić podnio ostavku, a za njim ostavku dala još dva načelnika…

Od prvog dana, kad smo preuzeli odgovornost za ovaj sustav, poslali smo poruku da ćemo stati iza policijskih službenika kad je u pitanju njihov posao, ali i kad se napravi greška reagirat ćemo kako nalažu propisi i odgovornost u javnoj službi. Utvrđeni su prekršaji koji se ne mogu tolerirati  i posljedice su jasne i nastupile su bez odlaganja. To je način na koji vodimo sustav, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon što su smijenjeni zamjenik glavnog ravnatelja i još dva policijska načelnika, donosi 24sata.hr.
Josip Ćelić i Darko Car
Božinović je rekao kako je MUP sustav koji brzo reagira kad su u pitanju nepravilnosti u njegovim redovima i da su znajući za takvu politiku Josip Ćelić i Darko Car podnijeli ostavke, odnosno zahtjeve za razrješenje. Kaže kako su i očekivali to te da se ovime ne dovode u pitanje njihove profesionalne zasluge i sposobnosti.

 

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da su odmah po saznanju cijele priče sa Ćelićevom jurnjavom oformili stručni tim koji je obavio skiciranje cijelog slučaja. Rekao je da su proveli razgovore sa svim djelatnicima koji su postupali prema zamjeniku glavnog ravnatelja policije te uvid u cijelu dokumentaciju. Utvrđeno da je Ćelić 12. ožujka zaustavljen u privatnom automobilu s time da je odmah potpisao zapisnik i da dokumentacija i snimka postoji i postojali su cijelo vrijeme u zadarskoj policiji, naglasio je Milina.

No problem je u tome što nakon toga policijski službenici nisu procesuirali prekršaj. 

Milina je rekao i kako nije potvrđen navod da se tražilo da se prekršaj stornira. U istraživanju ovog slučaja otkrili su još jedan sličan prekršaj koji nije proceusiran. Ovdje se radilo o načelniku PU krapinsko zagorske Darku Caru koji je također vozio brže od dopuštenog. On je 9. ožujka u mjestu Sabunike vozio privatnim autom čak 122,5 km/h. Nakon umanjenja za 10% sigurnosne razlike,  njegova brzina bila je 50,3 km/h veća od dopuštene.

Milina je istaknuo kako nema elemenata da su načelnik i zamjenik ravnatelja utjecali na postupke, ali dali su zahtjeve da ih se razriješi te su ih rasporedili na niže funkcije. Ćelić je tako prebačen na nerukovodno mjestu u okviru uprave za granicu.

Uz Ćelića i Cara, zahtjev za razrješenje predao je i načelnik postaje prometne policije Zadar.

– Iz provedenog izvanrednog nadzora proizlazi sumnja da su petorica policijskih službenika Policijske uprave zadarske, i to dvojica policijskih službenika koji su postupali, sadašnji i tadašnji načelnik Postaje prometne policije Zadar, možebitno počinili tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 1. Zakona o policiji opisanu kao „neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza“, a za petog policijskog službenika je proizlazi sumnja da je počinio tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavku 1. točke 9. Zakona o policiji opisane kao „neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva“ – navode iz MUP-a.
D.K.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × 1 =