VIDEO Bombaši samoubojice: Trenutak eksplozije u katoličkoj crkvi u indonezijskom gradu Makassaru,14 vjernika ranjeno na Cvjetnicu -muke Gospodnje

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dvojica bombaša samoubojica raznijela su se u nedjelju ispred katoličke crkve u indonezijskom gradu Makassaru, ranivši pritom 14 vjernika prvog dana uskrsnog Velikog tjedna, kazali su policija i svjedoci…

U vrijeme strahovite eksplozije, u crkvi na otoku Sulawesi se održavala sv.misa koja je upravo završavala, rekao je za Reuters E. Zulpan, glasnogovornik policije južnog Sulawesija.


screenshot-twitter

Priopćio je da nije jasno pripadaju li pronađeni dijelovi tijela na mjestu događaja samo napadačima.

Foto: AFP/IRVAN ABDULLAH

Svećenik Wilhemus Tulak rekao je indonezijskim medijima da je bombaš u područje crkve pokušao ući motorom, ali ga je zaustavio zaštitar. Neki od stradalih teže su ozlijeđeni, izjavio je.

 

Na snimkama sigurnosnih kamera vidi se eksplozija praćena plamenom, dimom i krhotinama.

Foto-hindustantimes.com

Policija nije objavila tko bi mogao biti odgovoran za napad, no smatra da se radi o činu terorizma za koji nitko još nije preuzeo odgovornost.

Za samoubilačke napade na crkve i policijsku postaju u gradu Surabaya u kojima je 2018. godine ubijeno više od 30 ljudi, policija je okrivila islamističku skupinu Jamaah Ansharut Daulah (JAD).

Makassar, najveći grad Sulawesija, odražava religiju Indonezije, države s najvećom muslimanskom populacijom na svijetu i sa značajnom kršćanskom manjinom te sljedbenicima ostalih religija.

 

Gomar Gultom, čelnik indonezijskog Crkvenog vijeća, opisao je napad koji se dogodio dok su kršćani slavili Cvjetnicu kao “okrutni incident” i pozvao ljude da ostanu mirni i vjeruju vlastima.

Najsmrtonosniji islamistički napad u Indoneziji dogodio se na turističkoj destinaciji, otoku Bali, 2002. godine. Bombaši su tada ubili 202 osobe, od kojih su većinom bili strani državljani.

U godinama nakon toga, sigurnosne snage u Indoneziji su dosta uspjele suzbiti takve napade, no u novije je vrijeme nasilje militantnih skupina opet poraslo.

Danny Pomanto, gradonačelnik Makassara, rekao je da bi od eksplozije u nedjelju nastradalo puno više ljudi da se dogodila na glavnim vratima crkve umjesto na bočnom ulazu.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × jedan =