Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Današnji dan 1991. godine bio je jedan od najdramatičnijih u bitci za Zadar no unatoč nedostatku naoružanja hrvatske sange uspjele su zaustaviti napredovanje znatno nadmoćnijeg neprijatelja i obraniti grad. Zato danas obilježavamo Dan obrane grada Zadra. Čestitke svim braniteljicama i braniteljima koji su sudjelovali u obrani jednog od najljepših hrvatskih gradova!

Nakon što je linija obrane u zaleđu popustila JNA je poslije osvajanja Murvice i Crnoga te dolaskom u Musapstan, brdo Križ i Bokanjac početkom listopada 1991. godine napala Zadar.

Neprijatelj je svom silinom iz svih uporišta i smjerova počeo razarati taj grad. Opkoljen i s morske strane Zadar je bio na udaru jugo brodova i zrakoplova te snajperista i pete kolone u samom gradu. Osim što je sa svih strana bio okružen s postrojbama JNA i paravojnih jedinica sastavljenih uglavnom od lokalnih Srba unutar grada bilo je najmanje desetak vojarni koje je držala JNA i iz kojih se nesmetano pucalo. Stanovništvo je bilo u podrumima i skloništima, a Zadar se našao potpuno izoliran od ostatka Hrvatske, bez ikakve prometne ili telefonske veze. Niti izvana se nije mogla očekivati pomoć.

Vrhunac pakla dogodio se u nedjelju, 6. listopada 1991. godine kada je grad doslovce gorio. Poginulo je 23 civila, a kasetne bombe i tisuće granata padale su u samo srce grada u kojem je pogođeno više od 120 objekata. Opći napad na Zadar trajao je punih 5 dana.

Tenkovi iz kninskog, banjalučkog i mostarskog korpusa JNA pokušali su iz 9 pravaca ući u grad u kojem je bilo dosta ofiira JNA i njihovih obitelji te deblokirati vojarne. Zadar se teško branio jer je nedostajalo naoružanja. Ipak, hrvatske postrojbe uspjele su svojom odlučnošću i hrabrošću zaustaviti napredovanje znatno nadmoćnijeg neprijatelja i obraniti grad.

Jednu od ključih uloga odigrala je 3. imotska bojna 4. gardijske brigade koja je branila prvu crtu bojišnice na starim talijanskim bunkerima i u samom gradu. Ništa manje značajna bila je uloga postojba policije, dijelova 112. brigade HV na Bokanjcu te gradskih rajonskih štabova.

Nakon neuspjeha napadači su ponudili pregovore o prekidu vatre pa je nastupilo zatišje koje je potrajalo nekoliko tjedana. Potom su opet usljedili sustavni napadi na Zadar u kojima je poginulo još tridesetak civila. Ipak uspostavljena je crta bojišnice ostala nepromijenjena sve do operacije Maslenica 1993. godine.

Pogled sa srpske i jna agresorske strane koji manipulacijama izvještavaju javnost

https://youtu.be/ZyUY3JEG7xY?t=8

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

3 KOMENTARI

  1. Simply desire to say your article is as surprising. The clearness to your submit is simply nice and i could suppose you’re an expert in this subject. Well along with your permission let me to snatch your feed to keep updated with impending post. Thank you 1,000,000 and please keep up the rewarding work.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 6 =