Podijeli

Nakon što je hajka na ovogodišnju Bleiburšku komemoracije u Austriji poprimila neslućenu razinu, u kojoj se sa svih strana i iz svih oružja nemilice “puca” po Hrvatima,stoga je skupina koruških Austrijanaca odlučila na javnoj tribini reći pravu istinu o značenju ove komemoracije, kako za Hrvate tako i za domaće pučanstvo…

Navečer, 9. svibnja u 19 sati, u Starom kinu “Grenzlandheim” (Bahnhofstrasse 30,
9150 Bleiburg /Pliberk) biti će prikazan dokumentarni film “Fluchtpunkt Bleiburg”, autoraFerdinanda Maceka, vlasnika producentske kuće “Best Media”.

ferdinand Macek će i moderirati diskusiju koja slijedi nakon prikazivanja filma.

Film je snimljen na temelju knjige austrijskog povjesničara dr. Floriana Thomasa Rulitza “Bleiburška i Vetrinjska tragedija”, s kojom je 2010. godine i doktorirao na Sveučilištu u Klagenfurtu.

U diskusiji će uz dr. Rulitza sudjelovati i dvojica predstavnika tzv. “Konzens skupine”, koruški Slovenac dr. Borut Marjan Šturm, povjesničar po zanimanju, dugogodišnji manjinski političar i bivši Predsjednik Krovne organizacije slovenskih udruga u Koruškoj ((Zveza slovenskih organizacij na Koroškem, ZSO), te dr. Josef Feldner,Pročelnik Koruške Domovinske Službe (Kärntner Heimatdienst – KHD) koji su donedavno djelovali sa dijametralno suprostavljenih stajališta, ali su kroz dugi i strpljivi dijalog zajedno uspjeli riješiti sve prijepore, posebice one o dvojezičnim mjesnim natpisima u mješovitim sredinama.

Iz Beča im se priključuje i naturalizirani Austrijanac Mijo Jurić, podrijetlom iz tuzlanskoga kraja, bivši Titov zatočenik iz “Proljeća ’71.”, potom hrvatski politički emigrant i autor knjiga koje opisuju muku njegove obitelji i njega samoga sa zločinačkim jugorežimom. Jurić u diskusiji sudjeluje i kao dugogodišnji hodočasnik na Bleiburg.

Video isječak svjedočenja:

Mijo Jurić:Većina prosječnih Austrijanaca nema pojma o Bleiburgu i razlogu hrvatskih hodočašćenja u to sveto mjesto, već blizu 70 godina. Zahvaljujući medijskoj galami i prašini koja se posljednjih mjeseci podigla, vijest o Bleiburgu se širi, ali u iskrivljenom, propagandnom, izrazito protuhrvatskom obliku.

Ta prljava kampanja pokrenuta je od raznih ultraljevičarskih i ovdašnjih partizanskih udruga, i odlučili smo organizirati ovu informativnu večer i pokušati domaćim medijima i stanovništvu približiti istinu o Bleiburškom genocidu nad hrvatskim narodom, i stvarnoj pozadini Bleiburške komemoracije.”

U sklopu diskusije biti će ekskluzivno prikazane video-snimke svjedočenja Johanna Neuberscha,domicilnog mještanina iz Bleiburga, koji je bio očevidac partizanskih zločina na samome Lojbaškom polju!

Ladislav Tomkin


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

deset − devet =