NAJAVA: VIDEO AUSTRIJANCI SNIMILI FILM: Svjedoci zločina protiv laži o Bleiburgu…Većina prosječnih Austrijanaca nema pojma o Bleiburgu i razlogu hrvatskih hodočašćenja u to sveto mjesto…

Dokumentarni film i diskusija, 9. svibnja u Bleiburgu...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon što je hajka na ovogodišnju Bleiburšku komemoracije u Austriji poprimila neslućenu razinu, u kojoj se sa svih strana i iz svih oružja nemilice “puca” po Hrvatima,stoga je skupina koruških Austrijanaca odlučila na javnoj tribini reći pravu istinu o značenju ove komemoracije, kako za Hrvate tako i za domaće pučanstvo…

Navečer, 9. svibnja u 19 sati, u Starom kinu “Grenzlandheim” (Bahnhofstrasse 30,
9150 Bleiburg /Pliberk) biti će prikazan dokumentarni film “Fluchtpunkt Bleiburg”, autoraFerdinanda Maceka, vlasnika producentske kuće “Best Media”.

ferdinand Macek će i moderirati diskusiju koja slijedi nakon prikazivanja filma.

Film je snimljen na temelju knjige austrijskog povjesničara dr. Floriana Thomasa Rulitza “Bleiburška i Vetrinjska tragedija”, s kojom je 2010. godine i doktorirao na Sveučilištu u Klagenfurtu.

U diskusiji će uz dr. Rulitza sudjelovati i dvojica predstavnika tzv. “Konzens skupine”, koruški Slovenac dr. Borut Marjan Šturm, povjesničar po zanimanju, dugogodišnji manjinski političar i bivši Predsjednik Krovne organizacije slovenskih udruga u Koruškoj ((Zveza slovenskih organizacij na Koroškem, ZSO), te dr. Josef Feldner,Pročelnik Koruške Domovinske Službe (Kärntner Heimatdienst – KHD) koji su donedavno djelovali sa dijametralno suprostavljenih stajališta, ali su kroz dugi i strpljivi dijalog zajedno uspjeli riješiti sve prijepore, posebice one o dvojezičnim mjesnim natpisima u mješovitim sredinama.

Iz Beča im se priključuje i naturalizirani Austrijanac Mijo Jurić, podrijetlom iz tuzlanskoga kraja, bivši Titov zatočenik iz “Proljeća ’71.”, potom hrvatski politički emigrant i autor knjiga koje opisuju muku njegove obitelji i njega samoga sa zločinačkim jugorežimom. Jurić u diskusiji sudjeluje i kao dugogodišnji hodočasnik na Bleiburg.

Video isječak svjedočenja:

Mijo Jurić:Većina prosječnih Austrijanaca nema pojma o Bleiburgu i razlogu hrvatskih hodočašćenja u to sveto mjesto, već blizu 70 godina. Zahvaljujući medijskoj galami i prašini koja se posljednjih mjeseci podigla, vijest o Bleiburgu se širi, ali u iskrivljenom, propagandnom, izrazito protuhrvatskom obliku.

Ta prljava kampanja pokrenuta je od raznih ultraljevičarskih i ovdašnjih partizanskih udruga, i odlučili smo organizirati ovu informativnu večer i pokušati domaćim medijima i stanovništvu približiti istinu o Bleiburškom genocidu nad hrvatskim narodom, i stvarnoj pozadini Bleiburške komemoracije.”

U sklopu diskusije biti će ekskluzivno prikazane video-snimke svjedočenja Johanna Neuberscha,domicilnog mještanina iz Bleiburga, koji je bio očevidac partizanskih zločina na samome Lojbaškom polju!

Ladislav Tomkin


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − devet =