VIDEO: ALARMANTNA SITUACIJA Među pristiglim migrantima puno ovisnika i zaraženih…među njima imamo HIV pozitivne, aktivnu tuberkulozu, hepatitis B i C…

”Među 5 do 6 tisuća migranata devedeset posto su to mladići od 15 do 30 godina starosti, a među njima imamo HIV pozitivne, aktivnu tuberkulozu, hepatitis B i C”...

Podijeli

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović potvrdila je da je uslijed migrantske krize alarmantna higijensko-epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu…

”Među 5 do 6 tisuća migranata devedeset posto su to mladići od 15 do 30 godina starosti, a među njima imamo HIV pozitivne, aktivnu tuberkulozu, hepatitis B i C”,  kazala je za Fenu Ćemalović, koja u ponedjeljak sudjeluje na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećenoj migrantskoj krizi.

Ističe da se u jednoj hali gdje je smješteno 2.000 migranata epidemiološka situacija ne može kontrolirati.

”Imamo 800 slučajeva svraba”, kaže Ćemalović, dodajući da među migrantima ima i veliki broj ovisnika o narkoticima. ‘

‘Doktori hitne medicinske pomoći su 80 posto migrantima na usluzi, a 20 posto građanima”, istaknula je Ćemalović.

Kako dodaje, imaju dovoljan broj liječnika i žele držati situaciju pod kontrolom, ali je najveći problem financijski.

”U Kantonalnoj bolnici u Bihaću kapacitet je dovoljan i prepun koji je vezan za domicilno stanovništvo. Uz pojavu bilo kojih zaraznih problema Infektivni odjel nije u mogućnosti primiti sve oboljele”, rekla je Ćemalović.

Ministrica zdravstva u USK ističe da se u jednoj dvorani gdje je smješteno 2.000 migranata epidemiološka situacija ne može kontrolirati.

Poručila je da su migranti faktički okupirali Bihać, gdje se više ne može vidjeti običan građanin.

”Djevojke iz straha ne mogu normalno kretati ulicama jer se boje migranata. Oni su upravo jednoj djevojčici koja im je kao volonter donosila hranu slomili ruku. Zaista se mnogo toga događa i zato nam je prijeko potrebna pomoć”, kazala je Ćemalović.

Na sjednici se očekuje usvajanje zaključaka, kojim bi Federacija BiH adekvatno odgovorila na trenutne izazove s kojima se suočava Unsko-sanski kanton uslijed migrantske krize, donosi hbz-vijesti..

D.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan + petnaest =