(VIDEO) Abolirani srpski vojnik iživljavao se nad mrtvim hrvatskim pilotom…

”Kako je moguće da abolirani srpski vojnici imaju prednost pri zapošljavanju pored nas hrvatskih branitelja koji jedva preživljavamo jer nema posla?”, žale se članovi braniteljske udruge iz Gvozda...

Podijeli

”Kako je moguće da abolirani srpski vojnici imaju prednost pri zapošljavanju pored nas hrvatskih branitelja koji jedva preživljavamo jer nema posla?”, žale se članovi braniteljske udruge iz Gvozda.

Bliži se obljetnica smrti pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva Miroslava Perisa. Ovaj žumberački vitez i heroj Domovinskog rata poginuo je 14. rujna 1993. kod sela Stipan (općina Gvozd, Vrginmost). Sudbina Miroslava Perisa potresna je i nikako ne smije pasti u zaborav i to iz više razloga…

Video-snimka koje se prisjetimo na svaku godišnjicu smrti hrvatskog pilota Miroslava Perisa, otkriva puno više nego što se do nedavno znalo. Uz rušenje hrvatskog borbenog aviona, kao svjedok koji se među prvima pojavio na mjestu nesreće uvijek se vezao isključivo Bogdan Rkman. Kraj ostataka srušenog aviona šetkao se u društvu Martićevih milicajaca i komandanta brigade Vojske Srpske Krajine. Dožupan Rkman iz redova srpske manjine u šarenoj vojnoj odori stoji kraj zelene ‘kampanjole’ (JNA jeep).

Četnička iživljavanja

Snimka obiluje izrugivanjem četnika nad mrtvim pilotom pri čemu se nižu uvredljivi i ponižavajući komentari na račun poginulog Perisa, Hrvatske, ali i tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Tako se jedan od srpskih vojnika noseći kukuruz obratio novinaru: ”Je li Miroslav baš morao brati kukuruze avionom? Kod nas na Kordunu se to radi kombajnom! Javi da je pilot ostao bez dva dihtunga i da mu ih moraju poslati jer se bez njih ne može vratiti nazad u Zagreb!”

Razdragana gomila koja je skupljala komade olupine aviona i po rukama prevrtala stvari pokojnog Miroslava Perisa, neprestano se izrugivala poginulom pilotu: ”Poručite Tuđmanu da nam pošalje i onaj jedan avion što ga imaju! Hrvatsko vazduhoplovstvo je na srpskom tlu. 50 posto riješeno”, kazuju aludirajući na činjenicu da je Hrvatska tada imala samo dva borbena aviona, ‘Osvetnik Vukovara’ i ‘Osvetnik Dubrovnika’.

No, kako je vrijeme odmicalo i snimka se sve pažljivije gledala, na njoj su mještani, konkretnije, članovi Udruge branitelja i veterana iz Gvozda, uočili još jedno poznato lice:

”Srpski vojnik koji u rukama drži 25 HRD-a i pokazuje ih u kameru i dan- danas je stanovnik Gvozda. Čuje se i komentiranje snimatelja koji kaže: “Naš borac pokazuje plaću pripadnika hrvatskog vazduhoplovstva te tzv. Republike Hrvatske. Ovih 25 dinara ništa ovdje ne vrijedi, a on je za tu plaću dobio u zube”.

Vojnik M. G. koji drži novčanicu obuhvaćen je oprostom i danas živi u Gvozdu. Ali, zakon je takav i mi tu ne možemo ništa. Ono što nas muči jest što čovjek koji nam je u ratu okrenuo leđa i borio se protiv nas, danas vozi školsku djecu mini-busom. Povučen je i distanciran, no pitamo se: ”Kako je moguće da abolirani srpski vojnici imaju prednost pri zapošljavanju pored nas hrvatskih branitelja koji jedva preživljavamo jer nema posla?”, žale se članovi braniteljske udruge iz Gvozda.

Usput su se i složili kako glavni krivac nije prozvani M. G. kojega oni pretjerano ne ”doživljavaju”. Krivcem smatraju zakonodavstvo koje je olako progledalo kroz prste neprijateljskim vojnicima, a zatim ih i prioritetno zaposlilo.

Poginuli heroj

Podsjetimo, Miroslav Peris je u studenom 1992. napustio JNA i odmah se stavio na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Kobnog 14. rujna 1993. pilot Peris javlja se dragovoljno za akciju protiv agresora, koji je tih dana slao smrtonosne projektile po Sisku, Zagrebu, Karlovcu…

Nakon što je obavio zadatak na Kordunu, na povratku ulijeće u tzv. puščanu prašinu. Mehanizam na avionu je oštećen, a hrabri pilot, pokušavajući spasiti sebe i zrakoplov, povećava visinu letenja. Na toj visini (u Domovinskom ratu letjelo se na ekstremno niskim visinama radi radara) ‘lovi’ ga neprijateljski radar i obara raketom.

Uz vojne počasti, s nadlijetanjem zrakoplova iznad pogrebnog skupa, na Hrnetićkom groblju u Karlovcu, 27. rujna 1993. pokopani su posmrtni ostatci hrvatskog viteza Miroslava Perisa.

S.V.


Podijeli