(VIDEO)”Za dom” “U boj, u boj“… 7.rujan. Nikola Šubić Zrinski junački poginuo u opsadi Sigeta, 3.000 Hrvata protiv 100.000 osmanskih vojnika

Sama utvrda Siget imala je velik geostrateški značaj za obranu od Turaka, a zapovjedništvo je tog kolovoza bilo u rukama Nikole Šubića Zrinskog. Opsada je počela 5. kolovoza, a završila je na tragičan način na današnji dan 1566. godine...

Foto: Nikola Šubić Zrinski (lijevo) u jurišu | Youtube screenshot
Podijeli

Opsada Sigeta jedna je od najpoznatijih bitki u hrvatskoj povijesti. Siget, ili kako ga Mađari zovu, Szigetvár, gradić je na jugu Mađarske u njihovom dijelu Baranje. Na današnji dan 1566. godine završila je opsada koja je trajala preko mjesec dana, a poginuli su i hrvatski i osmanski zapovjednik…

“Za dom” “U boj, u boj

Danas se navršava 452. obljetnica Sigetske bitke i herojske obrane Sigeta od Turaka, te obljetnicu smrti Nikole Šubića Zrinskog.

U drugoj polovici 16. stoljeća, Turci su razmišljali smo o jednom cilju – zauzimanju Beča i Budima. U velikom broju tih navala, spriječavali su ih upravo Hrvati, koji su bili tampon zona između ogromnog osmanskog carstva i austrougarske monarhije. Bio je to već šesti veliki vojni osmanski pohod na Beč.

Sama utvrda Siget imala je velik geostrateški značaj za obranu od Turaka, a zapovjedništvo je tog kolovoza bilo u rukama Nikole Šubića Zrinskog. Opsada je počela 5. kolovoza, a završila je na tragičan način na današnji dan 1566. godine.

Turci su imali ogromnu brojčanu nadmoć, bilo ih je oko 100.000, a predvodio ih je Sulejman I. Veličanstveni, dok se unutar utvrde nalazilo 2.300-3.000 vojnika, većinom Hrvata.

Turci su bili u posjedu od čak 300 topova s kojima su neumorno tukli na utvrdu, a nakon što je u njoj izbio požar, Šubiću Zrinskom je preostalo samo jedno. Vojnici su mu bili umorni, a na upit o tome hoće li stići ikakva pomoć, Zrinski je odgovorio: “Bog je visoko, a kralj daleko.

Požar nisu mogli ugasiti, tako da je Šubić Zrinski izdao zapovjed da se otvore vrata i s malobrojnom, umornom i izgladnjelom vojskom je naumio Turcima pružiti posljednji otpor.

Gotovo čitava posada je izginula (od Turaka su kasnije otkupili samo četiri vojnika), a Turci su izgubili impresivnih, prema nekim povjesničarima, 30.000 ljudi. Predvodnik osmanske vojske, Sulejman I. Veličanstveni, također je umro na zadnji dan bitke, ali prirodnom smrću.

Ovaj je događaj potaknuo stvarenje mnogih umjetničkih djela, od kojih je najpoznatija opera Ivana pl. Zajca “Nikola Šubić Zrinski”. Iz te opere potječe napjev “Za dom” “U boj, u boj, koju danas navijači hrvatskeih reprezentacija rado pjevaju na svim ekipnim športovima i  a posebice na nogometnim utakmicama.

A.G.


Podijeli

Comments are closed.