VIDEO 6. svibnja 1992. – Srpski progon Hrvata u Vojvodini. Nastupila su stravična silovanja, likvidacije, pljačke…

Etničko čišćenje dovršeno je nakon operacije Oluja, kada su mještani istjerani uz prijetnje oružjem, a likvidiran je Živko Litrić. Na taj način protjerano je više od 40 tisuća Hrvata, a samo u Srijemu etnički je očišćeno 27 sela...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon mitinga iz svojih je kuća protjerano 20 hrvatskih obitelji, a većina Hrvata spas je potražila u Hrvatskoj. Progon Hrvata iz Vojvodine trajao je već dulje od godinu dana, no mitingom u Hrtkovcima počelo je otvoreno etničko čišćenje, što je službena srpska politika objašnjavala kao „humano preseljenje“.

Još u svibnju 1991. u Novom Slankamenu zbog tradicionalnog isticanja hrvatske zastave u povodu Praznika rada s Hrvatima je razračunato propucavanjem kuća, bacanjem bombi i premlaćivanjima. Zabilježena su silovanja, a šest je mještana ubijeno. Za njihovu smrt nitko nije odgovarao, kao ni za smrt braće Mate i Ivice Abjanovića koje je u listopadu 1991. u obiteljskoj kući u mjestu Morović privela vojna policija JNA.

Najdrastičnije metode etničkog čišćenja Srbi su proveli na području pograničnog srijemskog sela Kukujevci, gdje je prije rata živjelo 97 % Hrvata, a danas ondje živi 10 katoličkih obitelji. Nakon što je počela agresija na Hrvatsku, Kukujevčanima su opljačkane i minirane kuće. U selo je raspoređeno oko 2000 pripadnika JNA i rezervista, a zloglasni Beli orlovi s policijom su provodili premetačine i privodili Hrvate. Unatoč silnom pritisku, iseljavanje nije išlo brzo kako je zamišljeno pa se pristupilo likvidacijama. U travnju 1992. ubijena su tri člana obitelji Matijević, a u srpnju 1993. mučena je i masakrirana tročlana obitelj Oskomić-Tomić.

Etničko čišćenje dovršeno je nakon operacije Oluja, kada su mještani istjerani uz prijetnje oružjem, a likvidiran je Živko Litrić. Na taj način protjerano je više od 40 tisuća Hrvata, a samo u Srijemu etnički je očišćeno 27 sela.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 9 =