(VIDEO) 4. svibnja – Svjetski dan vatrogasaca i sveti Florijan kao nebeski zaštitnik vatrogasaca…

Vi ste naši heroji u miru koji spašavate ljudske živote i imovinu...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Požari, poplave, ratovi, potresi i sve druge nepogode ne mogu proći bez junaka naših dana – hrvatskih vatrogasaca…

Međunarodni dan vatrogasaca obilježava se danas u Hrvatskoj i svijetu, na dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, a u Hrvatskoj se mjesec svibanj obilježava kao mjesec zaštite od požara.

Posao vatrogasaca opasan je i zahtjevan, ali nadasve human i požrtvovan posao. U mnogim opasnim situacijama vatrogasci spašavaju ljudske živote, interveniraju u požarima, potresima, poplavama, prometnim nezgodama, a tijekom Domovinskog rata spašavali su ljude i imovinu od posljedica ratnog razaranja.

Činjenica je da ljudi od svih uniformi javnih državnih službi najviše vole i cijene baš uniformu vatrogasca, zasigurno leži u činjenici da su baš oni, ti koji spašavaju naš život, našu imovinu, naše šume i naš okoliš izlažući se nevjerojatnim uvjetima rada i istovremeno žrtvujući svoj život.

Profesija vatrogasaca nije važna samo u očuvanju ljudskih života nego i okoliša.

Ministar obrane Krstičević uputio čestitku vatrogascima povodom Dana vatrogasaca…

Vi ste naši heroji u miru koji spašavate ljudske živote i imovinu, hvala vam na svemu što činite, poručio je ministar Krstičević

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastali su se u ponedjeljak, 4. svibnja 2020. godine povodom Dana vatrogasaca s predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice.

Tim povodom ministar Krstičević svim vatrogascima uputio je čestitku:

“Poštovani članovi Hrvatske vatrogasne zajednice, javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava, upućujem vam čestitke i zahvale povodom Dana vatrogasaca i vašeg blagdana Svetog Florijana.

Vi ste naši heroji u miru koji spašavate ljudske živote i imovinu. Snažna ste sastavnica sustava domovinske sigurnosti i 24 sata dnevno ste na raspolaganju našim građanima.
Vaša humanost i požrtvovnost odlike su vašeg profesionalnog i odgovornog rada.

Hrvatska vojska sa svojim zračnim i kopnenim snagama bila je i ostat će vaša ključna potporna snaga u protupožarnoj sezoni. Hvala vam na svemu što činite za sigurnost naših građana. Želim vam puno uspjeha u daljnjem radu i što manje intervencija,”poručio je Krstičević.

Dan svetog Florijana, dan hrvatskih vatrogasaca

Dan svetog Florijana, ujedno i dan hrvatskih vatrogasaca, obilježava se 4. svibnja.

Sveti Florijan kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao svetac zaštitnik Poljske, Linza i vatrogasaca te kao suzaštitnik Zagrebačke nadbiskupije.

Kao mladić pridružuje se rimskoj vojsci u kojoj zahvaljujući teškom radu i odlučnosti napreduje do mjesta časnika.

U pogansko svetište za Dioklecijanova progonstva priveli su svetog Florijana, veterana rimske vojske i visokog državnog činovnika u gradu Cetiumu. Doveden je da pred svimaprinese žrtvu poganskim bogovima. Okrivljen je što je bio kršćanin i što je u Lauriacumu posjećivao kršćane i bodrio ih na ustrajnost u progonstvima.

Pozvan je da se i sam odrekne svoga kršćanskog uvjerenja. Florijan o tome nije htio ni čuti a kamoli se odreći vjere. Stoga je stavljen na muke, pretučen i osuđen na smrt spaljivanjem.

Stojeći na lomači, Florijan navodno potiče rimske vojnike da zapale vatru, govoreći im “ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo”. Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, carev pomoćnik Aquilinus naređuje da se Florijanu stavi kamen oko vrata i baca ga u rijeku Enns.

Bilo je to 4. svibnja 304. godine. Tijelo mu je kasnije pronađeno, a pokopala ga je pobožna žena po imenu Valerija.

Junaci potresa u Zagrebu – hrvatski vatrogasci

T.H.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =