(VIDEO) 31. prosinca 1991. Bojna Čavoglave…Za Dom!– Hvala Vam junaci na državi! Hrvatska Vam duguje ponos i još mnogo toga!

Do današnjeg dana Bojna Čavoglave ostala je simbol borbe hrvatskog naroda za slobodu i otpor gušenju nacionalne svijesti od strane političkih elita...

Podijeli

U srpskoj i jugofašističkoj JNA agresiji na Hrvatsku, narod se morao oduprijeti nadmoćnom srpskom neprijatelju.Morla koji je bio potreban tada malobrojnim hrvatskim braniteljima, podizale su i mnoge tad skladane pjesme koje su služile u tu svrhu. Ali jedna je za sve branitelje bila posebna, “Bojna Čavoglave”!

Domovinski rat u Hrvatskoj obilježile su mnoge domoljubne pjesme koje su budile nacionalnu svijest i podizale borbeni moral hrvatskih vojnika. Među njima posebno mjesto zauzima “Bojna Čavoglave.” …

Iako je nastala još tijekom jeseni na bojišnici i izvođena na lokalnim koncertima i puštana u rovovima. Prvi je put javno emitirana na staru godinu 31. prosinca 1991. na hrvatskom radiju Split. Nedugo nakon toga nastao je i spot koji je prvi put emitiran na Otvorenoj televiziji, a potom i u emisiji “Slikom na sliku” Hrvatske televizije.

Pjesmu “Bojnu Čavoglave” napisao je i otpjevao Marko Perković koji se na početku Domovinskog rata pridružio Zboru Narodne Garde. Tada javosti nepoznat M.P.Thompson rodno je selo koje se našlo na ratnoj crti razdvajanja pretočio u stihove koji su i danas živi i izvode se na svim njegovim koncertima uz halabuku onih koje je samostalna i nezavisna država Hrvatska iznenadila…

Bila je to njegova prva pjesma, nastala spontano jedne večeri i snimljena na običnom kasetofonu, no netko ju je odnio u Split, počela se vrtjeti po kafićima i kao plamen se raširila po cijeloj Hrvatskoj.

Njezina autora često su s bojišnice pozivali na javni nastup, a s bine bi se u večer vraćao na bojišnicu. Na položaju u Čavoglavama bilo ih je šestorica koji su se zvali Marko- pa su njemu dali nadimak po staroj i teškoj 11 kg američkoj strojnici “Thompson” koju je nosio. Tijekom Domovinskog rata svuda se slušala, pa je postala jednim od prepoznatljivih simbola hrvatskog otpora. “Bojna Čavoglave” proslavila je Marka Perkovića Thompsona u cijeloj Hrvatskoj i dijaspori, te ga vinula u sam vrh hrvatske estrade.

Do današnjeg dana Bojna Čavoglave ostala je simbol borbe i otpora hrvatskog naroda za slobodu i otpor gušenju nacionalne svijesti od strane političkih elita.

Ovaj video prilog obiluje jedinstvenim ratnim fotografijama uz pratnju pjesme Bojna Čavoglave. Skupo smo platili slobodu, zato cijenimo naše branitelje i čuvajmo što su nam darovali, a darovali su nam DRŽAVU uz veliku žrtvu koju su podnijeli u srpskoj agresiji na našu Hrvatsku!

POGLEDAJTE VIDEO


Podijeli

Comments are closed.