VIDEO Sjećanje na legendarnog Hrvatskog generala HV Janka Bobetka. Iako mu je ponuđeno mjesto ministra obrane priključio se obrani Banovine…

In memoriam Janko Bobetko (1919. - 2003.)... Uspješno priprema, organizira i sudjeluje u operacijama za oslobođenje Dubrovnika i juga Hrvatske. U svim akcijama vlastitim primjerom je pokazao kako se brani sloboda i ustavno-pravni poredak...

Podijeli

Legendarni general Hrvatske vojske Janko bobetko

Tri godine nakon što se povukao iz javnog života i odbio primiti optužnicu haškoga suda za navodne ratne zločine, u Zagrebu je, 29. travnja 2003. umro proslavljeni hrvatski general Janko Bobetko…

Rođen u selu Crnac pokraj Siska 1919. Bobetko se, kao mladi antifašist, u lipnju 1941. godine priključio sisačkom partizanskom odredu, prvom u Jugoslaviji. Na kraju Drugoga svjetskog rata teško je ranjen kod Dravograda. Poslije oporavka završio je Vojnu akademiju i stekao čin generala. Za vrijeme hrvatskog proljeća 1971. godine pridružio se hrvatskim reformistima pa je njegova uspješna karijera prekinuta nakon Karađorđeva, kada ga je Tito, zajedno sa još 19 hrvatskih generala smijenio sa svih vojnih i političkih dužnosti. Neko je vrijeme bio i pod policijskim nadzorom, a do osamostaljenja Republike Hrvatske nije mogao javno govoriti niti djelovati.

Nakon uspostave demokratske vlasti Bobetko se aktivno uključio u obranu napadnute Hrvatske.

Iako mu je ponuđeno mjesto ministra obrane priključio se obrani Banovine. U Domovinskom ratu istaknuo se pobjedama na južnom bojištu i deblokadom Dubrovnika 1992. godine, nakon čega je imenovan načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske. Uslijedile su vojno-redarstvene operacije Maslenica i Medački džep, te pobjednički “Bljesak” kojim je oslobođena zapadna Slavonija.

Na današnji dan, 29. travnja 2003. u Zagrebu je u 85. godini života preminuo ratni načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske stožerni general Janko Bobetko, a sahranjen je uz najviše vojne počasti na groblju Viktorovac u Sisku.

Na samom početku Domovinskog rata general Bobetko uključio se u obranu Hrvatske na Banovini. Odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana 8. siječnja 1992. imenovan je za glavnog savjetnika i zamjenika načelnika za borbenu upotrebu, obuku i školstvo sastava Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane, a 10. travnja 1992. zapovjednikom svih postrojbi Hrvatske vojske na južnom bojištu, od Splita do Dubrovnika.

U Dubrovniku je u znak zahvalnosti za ratne zasluge u obrani Dubrovnika general Janko Bobetko dobio je svoju ulicu

Uspješno priprema, organizira i sudjeluje u operacijama za oslobođenje Dubrovnika i juga Hrvatske. U svim akcijama vlastitim primjerom je pokazao kako se brani sloboda i ustavno-pravni poredak.

Nakon oslobađanja Dubrovnika i juga Hrvatske, 20. studenoga 1992. general Bobetko postaje načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske. Na toj dužnosti priprema i planira vojno-redarstvene operacije Maslenica, Medački džep i Bljesak koje su dovele do konačnog oslobođenja okupiranog područja Hrvatske.

U srpnju 1995. odlazi u mirovinu, ali i dalje je aktivan te posebno ističe nužnost i važnost skrbi o obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, napose djeci bez roditelja te invalidima Domovinskog rata.

General Bobetko je u dvorani Vatroslava Lisinskog 1994 godine očitao bukvicu svima onima koji su već tada potkopavali i radili na razbijanju i podjeli hrvatskih branitelja!

Njegov legendarni govor (samo dio)-HRT ima cijeli u arhivi ali ga ne dozvoljava cijelog pustiti…

Poslušajte u priloženom videu.

-Na odnosu prema ratnicima hrvatske domovine, prema ljudima koji su dali svoje živote, prema ljudima koji će tek dati, Hrvatska polaže povijesni ispit sama pred sobom. Tu Hrvatska prolazi ili dobiva negativnu ocjenu, poručio je general Janko Bobetko na Saboru Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u Zagrebu 1994. godine.

Janko Bobetko Govor hrvatskim braniteljima UHDDR u Zagrebu, Dvorana Vatroslav Lisinski 1994

Dobro poslušajte poslušajte proročanski i veličanstven govor generala Janka Bobetka

Hvala Bogu što ste postojali. Počivali u miru Božjem Generale i laka vam Hrvatska gruda za koju ste se bez kalkuliranja borili…Vaša obitelj i pokoljenja biti će uvijek ponosni na Vas, kao i svi oni koji su Vas upoznali i kojima ste bili ratni zapovjednik u obrani Hrvatske od brutalne srpske, srbočetničke i jna agresije…

Braniteljski portal


Podijeli