VIDEO 28. travnja 1991 – Ustrojena je 4. gardijska brigada ZNG-e!…Prvi borbeni zadatak 4. brigade bilo je oslobađanje i obrana Kruševa u srpnju 1991…

Tijekom borbi za slobodu Hrvatske poginula su 194 pripadnika 4. gardijske brigade, petorica gardista su nestala, a 1600 njezinih pripadnika je ranjeno...

Podijeli

28. travnja 1991. u pripremama za ustrojavanje hrvatskih oružanih snaga ustrojena je i 4. brigada Zbora narodne garde, jedna od najboljih postrojbi buduće Hrvatske vojske. Odmah nakon osnutka redarstvenicima iz Središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene MUP-a u Lučkom, Rakitju i Kumrovcu, priključili su se dragovoljci, uglavnom s područja južne Hrvatske i zapadne Hercegovine…

U kampovima Resnik, Trilj i Imotski započela je obuka i ustrojavanje glavnine ljudstva, ali i kontinuirano primanje novaka. Odmah je bilo jasno da ljudstvo neće biti problem nego najosnovnije naoružanje. Četvrta brigada nije imala vremena za obuku, pa je to učinjeno u hodu, tijekom borbenih zadaća koje su izvršavane pod geslom “In hoc signo vinces” (U ovom ćeš znaku pobijediti). Prvi borbeni zadatak 4. brigade bilo je oslobađanje i obrana Kruševa u srpnju 1991. Slijedile su obrambene ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama Lipanjske zore, Tigar i Vlaštica.

Poslije južnog bojišta brigada je preustrojena te je uspješno sudjelovala u operaciji Maslenica u kojoj se potvrdila kao jedna od najboljih postrojbi Hrvatske vojske. Nakon Maslenice brigada sudjeluje u akcijama Zima 94, Skok-1 i Skok-2, Ljeto 95, a potom u akcijama Oluja, Južni potez i Maestral.

U posljednjoj bitci rata na ulazu u Mrkonjić Grad poginuo je jedan od njezinih legendarnih zapovjednika Andrija Matijaš Pauk po kome je brigada poslije dobila ime „Pauci“.

U posljednjoj bitci rata na ulazu u Mrkonjić Grad poginuo je jedan od njezinih legendarnih zapovjednika Andrija Matijaš Pauk po kome je brigada poslije dobila ime „Pauci“.

Tijekom Domovinskog rata Četvrta brigada nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj pa je stoga tadašnji ministar obrane Gojko Šušak rekao: Hrvatska vojska u svom sastavu ima sedam gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada.

Tijekom borbi za slobodu Hrvatske poginula su 194 pripadnika 4. gardijske brigade, četvorica gardista su nestala, a 1600 njezinih pripadnika je ranjeno. Preustrojem Hrvatske vojske 4. gardijska brigada je postala dijelom nove Gardijske motorizirane brigade, a njezine simbole danas nosi 2. motorizirana bojna “Pauci”.

Sretna obljetnica svim pripadnicima 4 GBR!

Poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 4.GBR neka je vječna hvala i slava Im.

M.M. Braniteljski portal

 

VEZANE VIJESTI

Protivno odluci Haškog suda, Deklaraciji o Domovinskom ratu i zakonu RH! Skandalozan intervju veleposlanika Hrvatske u Srbiji Hidajeta Bišćevića: Domovinski rat nazvao ‘građanskim’


Podijeli