VIDEO: 27. srpnja 1991. – Sunja u Domovinskom ratu…Na današnji dan 1991. godine minobacačkim napadom na Sunju započelo je teško razdoblje za to herojsko mjesto na Banovini…

U dva dana borbi na Banovini ubijeno je deset hrvatskih policajaca...

Podijeli

Na današnji dan 1991. godine minobacačkim napadom na Sunju započelo je teško razdoblje za to herojsko mjesto na Banovini. Usprkos nepovoljnom položaju Sunja nikada nije okupirana, a njezine heroje poput Slobodana Praljka i Svena Laste zauvijek ćemo pamtiti!

Među hrvatskim umjetnicima bio je i legendarni glumac Sven Lasta koji je, iako u poodmaklim godinama, sa snajperom u ruci branio grad na prvoj crti. Tijekom najžešćih napada na Sunju je dnevno padalo i po 3.000 granata, a željeznička postaja i hotel „Propuh“ na samom ulazu u grad postali su simboli obrane.

Dan prije pobunjeni Srbi u operaciji Žaoka napali su više mjesta na Banovini kako bi uništili hrvatske snage koje su već mjesec dana branile Banovinu i Pounje. Istodobno su napadnuti: Glina, Topusko, Viduševac, Prekope, Hrvatska Kostajnica, Zamlaće, Struga, Mučani, Kuljani, Kozibrod, Pounje i Majur.

Selo Zamlače je zauzeto, ali pokušaj osvajanja Struge je odbijen pa su u selo ušle postrojbe jugovojske, navodno radi razdvajanja sukobljenih snaga. Pobunjeni Srbi napali su i policijsku postaju u Glini, te je tijekom noći zauzeli, a hrvatska se policija povukla u selo Prekopa.

Ondje su pripadnici JNA pucali na njemačkog novinara Egona Scotlanda, dopisnika münhenskog lista “Suddeutsche Zeitung”. Teško ranjen, umro je u bolnici. Poslije Gline tenkovi JNA razrušili su i spalili hrvatsko selo Jukinac. U dva dana borbi na Banovini ubijeno je deset hrvatskih policajaca, donosi daniponosa.

Nakon što su se u noći s 26. na 27. srpnja preko improviziranog mosta povukli preko rijeke Gline u Donji Viduševac, na današnji dan 1991. godine srpske snage zauzele su zgradu glinske policije te naselje Jukinac na sjeverozapadnom ulazu u grad.

Dan ranije srpske snage ušle su u konačni obračun s malobrojnim hrvatskim snagama koje su držale Policijsku postaju. Bio je to dio srpske operacije “Žaoka” u kojoj su glavnu ulogu odigrali pripadnici jedinice za specijalne namjene SUP-a SAO Krajine pod zapovjedništvom Dragana Vasiljkovića poznatijeg pod nadimkom “Kapetan Dragan”.

Nakon što su napali postaju otvorili su vatru i po oklopnim vozilima JNA kako bi isprovocirali napad JNA na hrvatske položaje što im je i uspjelo. Pripadnici MUP-a RH i ZNG pružali su žestok otpor te su Glinu napustili tek kada im je zaprijetila opasnost da budu potpuno odsječeni. Nakon okupacije Gline hrvatske snage organizirale su obranu na potezu Novo Selo Glinsko – Marinbrod – Prekopa – Hađer – Dvorište – Viduševac – Šatornja koja je izdržala do rujna 1991. godine. Iako su neki, poput Aleksandra Vučića, tvrdili da Glina nikada neće biti hrvatska, ona je oslobođena 6. kolovoza 1995. u oslobodilačkoj operaciji “Oluja”. (vidi fotografiju)

 


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × dva =