VIDEO 27. lipnja 1991. Osijek – crveni fićo, simbol otpora malog hrvatskog čovjeka prema velikoj srpskoj agresiji

U sam osvit početka Domovinskog rata „crvenog fiću“ osječkih registracijskih oznaka bezobzirno je pregazio tenk T-55 Jugoslavenske narodne armije, pri prolasku kolone tenkova JNA gradom Osijekom....

Podijeli

Na današnji dan 27. lipnja 1991. dogodio se u Osijeku jedan od najupečatljivijih događaja iz Domovinskog rata. iprikazivanja “velike spske i jna agresorske moći” nad nenaoružanim hrvatskim narodom …

U sam osvit početka Domovinskog rata „crvenog fiću“ osječkih registracijskih oznaka bezobzirno je pregazio tenk T-55 Jugoslavenske narodne armije, pri prolasku kolone tenkova JNA gradom Osijekom.

Kad je vidio demonstraciju sile golemih tenkova koji su se kroz grad Osijek Vukovarskom kretali u smjeru zapada, Branko Breškić bez razmišljanja je krenuo s benzinske postaje, gdje je točio gorivo u „crvenog fiću” i krenuo za kolonom tenkova.

Po tvrdnjama očevidaca hrabri Branko je s prijateljem pretekao kolonu tenkova i na sigurnoj udaljenosti iskočio iz auta napravivši tako prepreku tenkovima. Tenk je naišao na prepreku, legendarnog osječkog „crvenog fiću“, i smrskao ga.
Snimka toga trenutka u lipnju 1991. obišla je svijet, a “fićo” crvene boje ušao je u legendu i kolektivno pamćenje hrvatskog naroda.

Branko Breškić, hrabri vlasnik „crvenog fiće“, postao je ubrzo hrvatski branitelj, preživio rat i umro 2001.

 

T.H.

VEZANE VIJESTI

(FOTO) MUČENIČKA SMRT 12 HRVATSKIH HEROJA IZ BOROVA SELA OPOMINJE: NEMAMO PRAVO NA ZABORAV!


Podijeli