(VIDEO) 26. kolovoza 1995. Vlak Slobode – veličanstvena Oluja ponovno spojila sjever i jug Hrvatske!

Osobito je svečan bio doček u Kninu na čijoj se tvrđavi od oslobođenja, 5. kolovoza, vijorio veliki hrvatski barjak. Goste su pozdravili pripadnici Četvrte i Sedme gardijske brigade, koji su sudjelovali u oslobađanju grada...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U 18 sati i 11 minuta vlak je stigao u Split. U Splitu su tisuće građana oduševljeno pozdravile dolazak Vlaka slobode, a nezaboravna scena dogodila se kada je predsjednik Tuđman upitao: “Što mi preostaje da vam još obećam?”, na što su Splićani odgovorili poklikom: “Vukovar, Vukovar!”…

Na današnji dan, 26. kolovoza 1995., iz Zagreba je prema Splitu preko oslobođenog Knina krenuo Vlak slobode. U vlaku  se nalazio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i velik broj hrvatskih dužnosnika, kao i prognanici koji su bili etničkim čišćenjem protjerani iz okupiranih područja.

Bio je to vlak veselja i radosti cijeloga hrvatskog naroda, niti dvadesetak dana nakon završene oslobodilačke vojne akcije Oluja.
Ponovno je uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita, a na simboličan način ujedinjena cijela Hrvatska. Pod srpskom okupacijom ostao je još samo Vukovar, bolna rana Hrvata, i herojska istočna Slavonija.

Vlak je krenuo u 8.07 sati iz Zagreba, preko Knina do Splita. Prolazak vlaka izazvao je slavljeničko oduševljenje na putu od Zagreba, preko Karlovca te Gospića i Knina, do Splita. Građani su suznih očiju i puni radosti dočekivali vlak sa hrvatskim predsjednikom duž cijele pruge od Zagreba do Splita. Na svim postajama Tuđman je podsjećao na dane Domovinskog rata i uspješnu Oluju, zagovarajući što brži povratak prognanika u svoje domove.

Osobito je svečan bio doček u Kninu na čijoj se tvrđavi od oslobođenja, 5. kolovoza, vijorio veliki hrvatski barjak. Goste su pozdravili pripadnici Četvrte i Sedme gardijske brigade, koji su sudjelovali u oslobađanju grada.

U 18 sati i 11 minuta vlak je stigao u Split. U Splitu su tisuće građana oduševljeno pozdravile dolazak Vlaka slobode, a nezaboravna scena dogodila se kada je Tuđman upitao: “Što mi preostaje da vam još obećam?”, na što su Splićani odgovorili poklikom: “Vukovar, Vukovar!”.

Poslušajmo kako je hrabro i odlučno govorio dr. Franjo Tuđman u odnosu na današnje nemušte i plašljive hrvatske vođe;

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset − pet =