VIDEO 2. SRPNJA 1991. Dan kada su Zagrepčani stali pred tenkove JNA:Prvi civil poginuo u Domovinskom ratu Raveno Čuvalo ni danas nema ulicu

Ovako ispada da su možebitno stradali i u prometnoj nesreći!...

Podijeli

U Zagrebu je 2. srpnja 1991. tijekom demonstracija ispred vojarne „Maršal Tito“ (sadašnje Croatie) ubijen prvi civil u Domovinskom ratu u ovome gradu…

Riječ je o 32- godišnjem Ravenu Čuvali, koji je toga dana sa skupinom Hrvata želio zaustaviti kolonu vojnih vozila zločinačke JNA, koji su odlazili put Slovenije.

Među onima koji su se i na taj način goloruki borili protiv jugoslavenskih terorista  bili su  i pripadnici Narodne zaštite Utrina i Travnog.

Što su oni mogli protiv kolone vozila, prepunih i dobro naoružanih vojnika, i sedam tenkova, koji su krenuli kao pojačanje postrojbama JNA angažiranim u napadima na Sloveniju?

Zločinci su tada ubili nevinog civila. Nije li to najbolji dokaz da su ubijali i nenaoružane civile i građane glavnog hrvatskog grada u njegovu središtu?

Ljudi su naivno mislili da svojim tijelima i po kojim Molotovljevim  koktelom mogu zaustaviti ovu silu, ili je pak uništiti.

Čuvalo je ubijen  pred kamerama HTV-a na Mostu mladosti. Osim njega, na licu mjesta poginuli su  i 19-godišnji vojnici JNA Zoran Mirković i Halil Čučak, a njihov vršnjak Zvezdan Antić preminuo je  od posljedica ranjavanja dva tjedna poslije.

Sve se to zna i o tome je pisano.

Međutim, obično se po takvim junacima kao što je bio Čuvalo čuva trajni spomen, kao na primjer na Jana Palacha (možda jeste, a možda i nije za usporedbu).

Kao prvo, zbog čega se i o takvim ljudima ne uči u školama?

Zagreb se Ravenu Čuvali nikada nije odužio za njegovu žrtvu, niti jedna ulica ili trg ne nose njegovo ime, a na mjestu pogibije nema nikakvog spomen obilježja.

Gdje je ulica ili trg koji bi nosio ime – Raveno Čuvalo?

U Zagrebu primjerice postoji  „Trg svibanjskih žrtava 1995.“. Tko je to izmislio- svaka mu čast. Riječ je o žrtvama srpsko – četničke agresije koji su od granatiranja poginuli na tom mjestu. Ako je trg posvećen njima, a jeste, onda što se boje napisati od čije su ruke stradali u Domovinskome ratu?

Ovako ispada da su možebitno stradali i u prometnoj nesreći!

Ovi i ovakvi slučajevi su najbolji primjer kako se neki i nakon toliko godina od stvaranja hrvatske države, najblaže rečeno, „poigravaju“ sa stradalima, bez kojih bi Hrvatska danas bila velika Srbija!

Mladen Pavković


Podijeli