VIDEO 2. SRPNJA 1991. Dan kada su Zagrepčani stali pred tenkove JNA:Prvi civil poginuo u Domovinskom ratu Raveno Čuvalo ni danas nema ulicu

Ovako ispada da su možebitno stradali i u prometnoj nesreći!...

Podijeli

U Zagrebu je 2. srpnja 1991. tijekom demonstracija ispred vojarne „Maršal Tito“ (sadašnje Croatie) ubijen prvi civil u Domovinskom ratu u ovome gradu…

Riječ je o 32- godišnjem Ravenu Čuvali, koji je toga dana sa skupinom Hrvata želio zaustaviti kolonu vojnih vozila zločinačke JNA, koji su odlazili put Slovenije.

Među onima koji su se i na taj način goloruki borili protiv jugoslavenskih terorista  bili su  i pripadnici Narodne zaštite Utrina i Travnog.

Što su oni mogli protiv kolone vozila, prepunih i dobro naoružanih vojnika, i sedam tenkova, koji su krenuli kao pojačanje postrojbama JNA angažiranim u napadima na Sloveniju?

Zločinci su tada ubili nevinog civila. Nije li to najbolji dokaz da su ubijali i nenaoružane civile i građane glavnog hrvatskog grada u njegovu središtu?

Ljudi su naivno mislili da svojim tijelima i po kojim Molotovljevim  koktelom mogu zaustaviti ovu silu, ili je pak uništiti.

Čuvalo je ubijen  pred kamerama HTV-a na Mostu mladosti. Osim njega, na licu mjesta poginuli su  i 19-godišnji vojnici JNA Zoran Mirković i Halil Čučak, a njihov vršnjak Zvezdan Antić preminuo je  od posljedica ranjavanja dva tjedna poslije.

Sve se to zna i o tome je pisano.

Međutim, obično se po takvim junacima kao što je bio Čuvalo čuva trajni spomen, kao na primjer na Jana Palacha (možda jeste, a možda i nije za usporedbu).

Kao prvo, zbog čega se i o takvim ljudima ne uči u školama?

Zagreb se Ravenu Čuvali nikada nije odužio za njegovu žrtvu, niti jedna ulica ili trg ne nose njegovo ime, a na mjestu pogibije nema nikakvog spomen obilježja.

Gdje je ulica ili trg koji bi nosio ime – Raveno Čuvalo?

U Zagrebu primjerice postoji  „Trg svibanjskih žrtava 1995.“. Tko je to izmislio- svaka mu čast. Riječ je o žrtvama srpsko – četničke agresije koji su od granatiranja poginuli na tom mjestu. Ako je trg posvećen njima, a jeste, onda što se boje napisati od čije su ruke stradali u Domovinskome ratu?

Ovako ispada da su možebitno stradali i u prometnoj nesreći!

Ovi i ovakvi slučajevi su najbolji primjer kako se neki i nakon toliko godina od stvaranja hrvatske države, najblaže rečeno, „poigravaju“ sa stradalima, bez kojih bi Hrvatska danas bila velika Srbija!

Mladen Pavković


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − šest =