(VIDEO) 17. svibnja 1945. Memento uoči Bleiburga (Tezno) – genocid nad Hrvatima isplaniran je u Glavnom Štabu u Beogradu na čelu s Titom!

Zato sam tamo i mogao pronaći sve ove dokumente koji govore što su partizani radili...

Podijeli

Roman Leljak napisao je i snimio dokumentarni film pod imenom „Maribor: Najveće stratište Hrvata“ na temelju arhiva i dokumenata koje je pronašao u Vojnom arhivu u Beogradu. Došao je do zaključka da je grad Maribor (Tezno) najveće stratište Hrvata: tamo je smrt pod partizanskim nasiljem i mučenjima našlo više od 30.000 naših sunarodnjaka…

Prema dokumentima samih partizana iz Arhiva u Beogradu, partizani su zarobili samo do 15. svibnja 1945. godine 206.000 Hrvata, a ubili do tog datuma čak 92.000. Taj genocid nad hrvatskim narodom organizirao i proveo je Josip Broz Tito i Glavni štab NOVJ u Beogradu.

Knjiga i film govore o partizanskim zločinima u Teznom kraj Maribora gdje je u svibnju 1945. stradalo 30 tisuća Hrvata, a njihova posebnost je i to što su napravljeni samo temeljem arhivske građe koju je autor dobio u Vojnom arhivu u Beogradu. Govoreći o svom istraživanju Leljak je rekao kako su hrvatski i slovenski arhivi „očišćeni“ od važne dokumentacije još 1990. godine, za razliku od Srbije gdje se nije mijenjala politička situacija jer je Milošević kao šef Centralnog komiteta ostao na vlasti:

Zato sam tamo i mogao pronaći sve ove dokumente koji govore što su partizani radili. Ono što sam našao je dokumentacija partizanskih jedinica, partizanskog glavnog štaba Hrvatske i partizanskog generalštaba JNA, a govore tko je bio odgovoran i tko je rukovodio s ratnim zarobljenicima te koliko je tih zarobljenika bilo na križnom putu. Ono što je posebno važno što sada sa sigurnošću znamo jest da je Tito bio upoznat sa svim zločinima i da je iz Zagreba nadzirao provođenje egzekucije. Velik problem vidim u tome što je nas istraživača jako malo. S područja Slovenije i Hrvatske, koliko znam, ja sam jedini koji odlazim u te arhive, ali sve što sam pronašao u cijelosti sam kopirao i predat ću u Hrvatski državni arhiv. U tim dokumentima se jasno vidi i brojka koliko je civila i vojnika likvidirano završnom operacijom između 9. i 15. svibnja 1945. godine u Mariboru. Titovi su partizani tada likvidirane zakopavali u protutenkovske rovove na Teznom. Iz dijela tog rova 1999. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 1.187 žrtava zbog gradnje autoceste Lendava-Ljubljana, ostali, njih približno 28.000, čekaju na dostojanstven pokop“.

“Ostaci tih ljudi još su uvijek u Tezenskoj šumi koja se planira posjeći te se planira pretvorba u poljoprivredna zemljišta. Danas se gotovo svaki narod u Europi pobrinuo se za svoje mrtve iz Drugoga svjetskog rata, osim Hrvatske i Slovenije. Sada smo iz partizanskih dokumenata našli pravu istinu i ona mora biti zapisana u povijesti”, rekao je Leljak te dodao kao mu je želja napraviti i film o drugom najvećem mjestu stradanja Hrvata u Sloveniji, a to je Kočevski Rog te ulasku Druge armije u Zagreb i 62 zagrebačka stratišta. „Već nekoliko mjeseci radim i na projektu dokumentarnog filma o radnom i sabirnom logoru Jasenovac. Cilj mi je da na osnovu dokumenata pokažem stvarnu istinu o tom logoru, ništa ne oduzimajući, dodajući ili uljepšavajući, ma kakva god da ta istina bila“, zaključio je Leljak, donosi narod.hr.

Dokumentarni film „Maribor: Najveće stratište Hrvata“ o strašnoj tragediji Hrvata u Mariboru (Tezno):

G.S.

Podijeli