(VIDEO)Dubrovnik 15. studenog 1991. – Srpskocrnogorski agresor pogodio brod koji je prevozio izaslanstvo UNICEF-a s Coushnerom na čelu

Podijeli

pripadnik agresorske jna sa crvenom zvijezdom petokrakom na šljemu , najkrvavijim fašističkim znakom na svijetu

U jeku opsade Dubrovnika svjetski uglednici diplomatski su nastojali pomoći gradu pod Srđem, među ostalim i šaljući promatračke misije u sam grad i na pregovore s napadačima…

Naravno bezobzirnom srpskocrnogorskom agresoru to nije odgovaralo stoga su na svaki način opstruirali pomoć, pa i prijeteći oružjem, kao primjerice 15. studenog 1991. kada su brodovi Jugoslavenske ratne mornarice napali hidrogliser ”Krila Dubrovnika”.

pogođeni hidrogliser

Hidrogliser je prevozio izaslanstvo UNICEF-a, predvođeno francuskim ministrom za humanitarna pitanja Bernardom Coushnerom, talijanskom ministricom za emigraciju Margheritom Boniver i drugim stranim diplomatima.

pripadnik agresorske jna sa crvenom zvijezdom petokrakom na šljemu , najkrvavijim fašističkim znakom na svijetu

Unatoč pogotku u pramac, hidrogliser je uvečer ipak uplovio u Dubrovnik.

Hidrogliser je prevozio izaslanstvo UNICEF-a, predvođeno francuskim ministrom za humanitarna pitanja Bernardom Coushnerom, talijanskom ministricom za emigraciju Margheritom Boniver

Međunarodna zajednica željela je pomoći drevnom gradu kojeg je UNESCO proglasio spomenikom svjetske baštine. Posebno su od studenog, kada je Dubrovnik bio potpuno opkoljen i blokiran, uistinu činili sve kako bi se prekinulo razaranje grada. Nažalost, iako je istovremeno na drugom kraju Hrvatske Vukovar bio u daleko težoj situaciji, tragedija grada na Dunavu nije ih toliko zabrinjavala.

U zadnjim danima herojske obrane vukovarski branitelji i civili bili su prepušteni nemilosti JNA i četnika, što je rezultiralo nevjerojatnim ratnim zločinom nakon okupacije. S druge strane, europska diplomacija mnogo je učinkovitije pomogla Dubrovniku u tim danima.

Italija je javno optužila JNA da ne dopušta dopremanje humanitarne pomoći, a ministrica Boniver zajedno s kolegom Kouchnerom uputila je svjetskoj javnosti apel za spas Dubrovnika. Ti napori donekle su urodili plodom, 18. i 19. studenog brod talijanske ratne mornarice dopremio je humanitarnu pomoć te je u Brindisiju zbrinuo gotovo 800 civilnih izbjeglica.

 

 


Podijeli